Leeuw man 1 Custom

Afgelopen september zijn we drie weken in Zuid Afrika geweest om daar de natuur in al zijn facetten vast te leggen.

We vlogen op Johannesburg en daar stond vervoer klaar naar een hotel in de buurt. De volgende ochtend was er vervoer geregeld naar de autoverhuur en na het nodige papierwerk konden we de VW bus meenemen. De bagage konden we gemakkelijk kwijt en dat was ook de bedoeling: we waren met vier personen, dus vier koffers en twee grote fototassen en nog wat kleinere handtassen.

Nat.punt Giraf 1 Custom

Na ruim tweehonderd kilometer, een drie uur rijden, kwamen we aan bij ons eerst N.P. Pilanusberg. Het is 60.000 ha (600 km2) groot en bevat veel wild waaronder ook de big five. Dat betekend dus dat we hier de Olifant, Neushoorn, Buffel, Leeuw en Luipaard tegen kunnen komen en dat is ons ruimschoots gelukt, zelfs op meerdere dagen. We mogen ons niet ongelukkig prijzen met deze soorten. In 2012 ben ik er vijf weken in Zuid Afrika geweest en maar één keer een Cheeta gezien en al helemaal geen Luipaard! Het bleek bij deze natuurreis dat de Cheeta moeilijker is te spotten dan het Luipaard. We konden van een heleboel zoogdieren mooie foto’s maken. Daarbij viel op dat de Impala en de Kudu (grote antilope met mooi gedraaid gewei) wel erg veel voorkwamen.

Afrika lezing 2016 selectie 761 Custom

Vooral de Impala’s zijn stapel voedsel voor de grote katten en de Cheeta. De Cheeta hoort namelijk niet bij de grote katten. Hij kan o.a. zijn nagels niet intrekken (gelijk onze huishond) en dus heeft hij stompe nagels en daarmee kan hij ook niet in een boom klimmen.

Nijlpaard 2 1 Custom

De Luipaard is daar een meester in en neemt zijn prooi ook nog mee omhoog! Verder zijn we naar het Kruger Nationaal Park geweest, al met al bijna twee weken. Dit park met een omvang van 20.000 km2 is een stuk groter. Ten slot naar het befaamde park van Sabie Sands waar we in de lodge Umkumbe (hetgeen Neushoorn betekend in de plaatselijke taal) verbleven. Ook daar konden we wederom de big five aantreffen. Verder veel vogel om de plaat gezet waaronder kleurrijke Scharrelaars als wel de Vechtarend en de Afrikaanse Zeearend. Van de reptielen heb ik nog de Black Mamba op de plaat gezet, een zeer giftige slang.

Afrika lezing 2016 selectie 604 Custom

Ik wil u graag meer vertellen op de lezing die ik houd voor de Vogelwerkgroep Niedorp op 11 november in de Fenixkerk te Nieuwe Niedorp. We beginnen om 20 uur en de toegang is gratis, ook voor niet leden.

Tekst + foto's: Otte W. Zijlstra