pol

Oud en Nieuw komt eraan. Traditioneel een tijd van gezelligheid waarbij het ene deel van Nederland op bezoek gaat bij het andere deel.

Daardoor worden veel huizen onbeheerd achter gelaten en inbrekers de mogelijkheid krijgen hun slag te slaan.

Voor u een goed moment om er even bij stil te staan hoe u het huis achterlaat. Is het hang- en sluitwerk voor elkaar? Heeft u een afspraak gemaakt met de buren die wel thuis blijven? Brandt er ’s avonds nog een lichtje? Met de regelmaat van de klok houdt de politie inbrekers aan, die vaak tientallen inbraken bekennen. Dat is natuurlijk mooi, maar beter is het om inbraken te voorkomen. De vraag is dus: hoe breken inbrekers in en wat is daar tegen te doen.

Top drie

Uit onderzoek blijken inbrekers een duidelijke voorkeur te hebben voor drie verschillende methodes, waarbij ramen en deuren worden opengebroken of ramen worden ingegooid, het cilinderslot uit een deur wordt gebroken en het slot open wordt ‘geflipperd’. Het verbreken van sloten gebeurt vaak bij oudere woningen waarbij de inbreker de slotplaat om kan buigen en zo bij de slotcilinder kan komen. Deze wordt afgebroken. Bij het flipperen wordt met een plastic pasje de dagschoot weggedrukt van een deur die niet op het nachtslot zit.

Eenvoudige beveiliging

De meeste inbrekers zijn op zoek naar woningen waar zij snel en met zo weinig mogelijk risico in kunnen breken. Als zij kunnen kiezen uit een achterdeur met een slecht slot in een donkere tuin en een achterdeur met een goedgekeurd veiligheidsslot en automatische verlichting met een bewegingsmelder, dan is de keuze eenvoudig. Goed hang- en sluitwerk is het halve werk als het er om gaat inbrekers buiten te houden. Vaak is het aanbrengen van veiligheidssloten, goede slotplaten, anti-inbraakstrips en extra bijzetsloten als voldoende.