gl18 BorderMaker

GROENLINKS STELT VRAGEN OVER DE DIESELVOORRAAD BIJ DATACENTERS

In het bericht in het Noordhollands Dagblad van 18 mei 2021, over de voorraad dieselolie op de bestaande locaties van datacenters in Agriport, stelt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: “Bij een brandweerinzet gaan wij uit van een volledig gevulde tank. Op basis van de vergunning kan dit maximaal 3000 liter zijn”.

Volgens informatie van Google over de opslag van dieselolie bij hun bedrijf, bevat één tank tenminste 75.000 liter. Dat is 25 keer meer dan waar de woordvoerder van de Veiligheidsregio NHN van uitgaat. Op het Google terrein bevinden zich acht opslagtanks met in totaal 600.000 liter brandstof.

Omdat zo’n enorme voorraad bij een calamiteit grote gevolgen kan hebben, stelt GroenLinks onderstaande vragen PV2130, Informatie aan Veiligheidsregio over dieselvoorraad datacenters:

Vraag 1.

Kunt u verklaren hoe het kan dat de Veiligheidsregio NHN - waarvan de burgemeester bestuurslid is - niet weet dat de werkelijk aanwezige hoeveelheid opgeslagen brandstof (in de vorm van dieselolie) 25 keer groter is dan in de vergunning is opgenomen?

Vraag 2.

Indien u - als bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning - verantwoordelijk bent voor onjuiste informatie in de vergunning over de hoeveelheid opgeslagen dieselolie, kunt u dan aangeven welke stappen u gaat nemen om de Veiligheidsregio NHN van actuele en juiste informatie te voorzien om onverantwoorde risico’s bij brand en andere calamiteiten te voorkomen? Het college van b en w is het bevoegd gezag voor zowel vergunningverlening, als toezicht en handhaving bij de uitvoering van omgevingsvergunningen. Daarmee bent u verantwoordelijk voor juiste en actuele informatievoorziening aan de Veiligheidsregio NHN over de hoeveelheid dieselolie die zich op een bepaald moment op het terrein bevindt. Dit is cruciaal voor een optimale inschatting van risico’s bij de inzet van medewerkers in geval van een calamiteit.

Vraag 3.

Indien blijkt dat de werkelijke hoeveelheid dieselolie 25 maal hoger is dan in de vergunning staat, kunt u dan aangeven hoe u in de toekomst gaat voorkomen dat een foutieve opgave van een dergelijk formaat in de omgevingsvergunning wordt opgenomen?

Het college van B&W beantwoordt schriftelijke vragen vanuit de gemeenteraad binnen dertig dagen. De antwoorden worden gepubliceerd op de website van de gemeente.