gl18 BorderMaker

GROENLINKS STELT VRAGEN OVER DE AANKOOP & DOORLEVERING VAN GRONDEN BIJ HET JOODS WERKDORP

In de toelichting op het ontwerpbestemmingsplan Voormalig Joods Werkdorp staat op pagina 69: “De gronden die, ten behoeve van de nieuwe parkeerplaats, overgenomen dienen te worden van Domeinen kunnen ná de bestemmingsplanherziening door de gemeente worden verworven en overgedragen aan initiatiefnemer.” Volgens onze informatie worden (agrarische) gronden in bezit van het Rijk altijd via een openbare aanbestedingsprocedure verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf. Waarom gebeurt dat nu niet? De GroenLinks-fractie heeft enkele vragen over deze constructie en stelt ook een aanvullende vraag over het kappen van bomen.

Vragen (PV 2142, 17 oktober 2021):

1. Welke regels gelden er voor de verkoop van (agrarische gronden) door het Rijksvastgoedbedrijf?

2. Klopt het dat de gronden ten behoeve van de parkeerplaats achter het Joods Werkdorp niet rechtstreeks van het Rijksvastgoedbedrijf worden gekocht door Karel Vastgoed BV, maar eerst worden overgenomen door de gemeente en na de bestemmingsplanherziening worden overgedragen aan Karel Vastgoed BV?

3. Bent u het met ons eens dat bij deze constructie de regels voor openbare aanbesteding van verkoop van gronden van het Rijksvastgoedbedrijf worden omzeild? Zo nee, waarom niet?

4. Is het Rijksvastgoedbedrijf op de hoogte van deze voorgenomen constructie? Zo nee, waarom niet?

5. Is er al een schriftelijke of mondelinge overeenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf?

6. Welke prijs betaalt de gemeente aan het Rijksvastgoedbedrijf en welke prijs betaalt Karel Vastgoed BV aan de gemeente? In hoeverre is dit een marktconforme prijs op het moment van de daadwerkelijke doorverkoop aan Karel Vastgoed BV?

7. Het algemene beleid van regiegemeente Hollands Kroon is om zelf geen actief beleid op gebied van ruimtelijke ontwikkeling te voeren, maar dit aan (particuliere) initiatiefnemers over te laten. Bent u het met ons eens dat de aankoop van genoemde gronden, met als enig doel ze na aankoop door te leveren aan Karel Vastgoed BV, in strijd is met dit beleid? Zo ja, waarom maakt u in dit geval een uitzondering? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u het met ons eens dat uw beleid, als regiegemeente, met betrekking tot het bevorderen van het particulier initiatief door de voorgenomen toepassing van deze constructie ongeloofwaardig wordt? Zo nee, waarom niet?

9. Bent u voornemens om in het vervolg ook andere particuliere initiatieven, waarbij onroerend goed niet rechtstreeks van het Rijk mag worden aangeschaft, terwille te zijn om dit onroerend goed in eigendom te verwerven en vervolgens door te leveren?

Aanvullende vraag

10. Op de plek van de geplande parkeerplaats bevindt zich een karakteristieke oude boomsingel.

- Hoeveel bomen worden er gekapt ten behoeve van de aanleg van de parkeerplaats en ten behoeve van de voorgenomen bebouwing achter het hoofdgebouw?

- Kunt u aangeven waarom kap hiervan nodig is?

- Is er sprake van een herplantplicht? En zo ja, wat houdt die in?

De antwoorden op deze vragen worden binnen dertig dagen geplaatst op de website van de gemeente.