Geacht college,
Op 13 maart 2019 hebben wij (GroenLinks) schriftelijke vragen gesteld over verkoop en restauratie van het voormalige raadhuisje aan de Heerenweg in Barsingerhorn (PV-1908). Dit rijksmonument is gebouwd in 1622 en bestaat dit jaar vierhonderd jaar. Het is, of liever gezegd wás, de trots van het dorp. Inwoners van Barsingerhorn zijn bezorgd over het onderhoud van het gebouw, dat eeuwenlang een belangrijke functie had, eerst als rechthuis en later als raadhuis. Tot de verkoop bleef het prachtige rijksmonument als gemeentelijk visitekaartje in beeld bij diverse gelegenheden.
Het raadhuisje werd begin 2019 onderhands verkocht aan een particulier die aangaf het pand te willen restaureren. Restauratie was hard nodig, want de vorige eigenaar had het niet goed onderhouden. In 2017 ontving de gemeente er al subsidie voor, maar de restauratie vond niet plaats. Pas in 2018 werd een bestek gemaakt voor de restauratie. De aanbesteding van de werkzaamheden werd uitgesteld in verband met de voorgenomen verkoop van het gebouw.
De eisen voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten zijn vastgelegd in de Erfgoedwet, die ervoor zorgt dat eigenaren hun monument zorgvuldig en op de juiste wijze beheren. In antwoord op onze vragen gaf u aan dat de nieuwe eigenaar op de hoogte was van deze eisen en dat deze de restauratie daadwerkelijk en deskundig zou gaan uitvoeren. Vanwege het achterstallige onderhoud is het pand destijds voor een lage prijs verkocht. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er nog niets gebeurd. Daarom stellen wij u nu weer een aantal vragen hierover. Voor verontruste Barsingerhorners is het onverteerbaar dat deze parel van Hollands Kroon en hoogtepunt van renaissance-bouwkunst op het platteland uit handen is gegeven, zeker nu het niet wordt onderhouden. Wij citeren: “Trots zijn op de monumenten van je verleden is thans bij onze gemeente Hollandskroon blijkbaar een onbekend gevoel.”
Vragen
1. Wanneer onderdelen van een rijksmonument langdurig niet onderhouden zijn, de onderhoudstermijn aantoonbaar is verlopen en deze situatie tot gevolg heeft dat de instandhouding van het monument gevaar loopt, voldoet een eigenaar niet aan de instandhoudingsplicht. Bent u ervan op de hoogte dat het raadhuis, als gevolg van het feit dat er langdurig geen of gebrekkig onderhoud is uitgevoerd, inmiddels al diverse veren heeft gelaten, dat de loslatende planken van de monumentale oude toren provisorisch zijn vastgezet, dat de regenwaterafvoer verstopt zit, dat mos en schimmels vrij spel hebben, omdat het water overloopt tegen de vocht opnemende muren?
2. Bent u ervan op de hoogte dat eigenaren hun rijksmonument zodanig dienen te onderhouden dat instandhouding en de monumentale waarde ervan gewaarborgd zijn en dat u, als gemeentebestuur, daarop toezicht dient te houden, daardoor mede verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de zorg voor het rijksmonument en handhavend dient op te treden als het onderhoud wordt verwaarloosd?
3. Heeft u het achterstallig onderhoud vastgesteld en de nieuwe eigenaar hierop aangesproken? Zo nee, waarom niet en wanneer gaat u dit wel doen? Zo ja, welke toezeggingen zijn er daarbij gedaan over het onderhoud? Kunt u garanderen dat het raadhuisje op korte termijn in oude glorie wordt hersteld?
4. Wat is er gebeurd met het gemeentelijk kunstbezit dat zich in het pand bevond (een foto van prinses Beatrix, een gordijn met daarop een afbeelding van Barsingerhorn, een flink aantal Staatscouranten en een print van Ot en Sien)?
5. Wat is er gebeurd met de geoormerkte subsidie, nadat het pand particulier bezit is geworden? Zijn de ontvangen bedragen teruggestort naar het rijk of naar de nieuwe eigenaar?
6. Ook het naastgelegen voormalige café De Fortuin, een beeldbepalend pand in het provinciaal beschermd dorpsgezicht Barsingerhorn (sinds 1993), dat dezelfde eigenaar heeft, wordt niet onderhouden. Wat gaat u doen om verpaupering van het dorpsgezicht te voorkomen?
7. Sinds februari 2013 staat het bronzen beeld De Kracht van het dorp langs de sloot tegenover het raadhuisje. Het staat inmiddels scheef op zijn sokkel. Is dit beeld eigendom van de gemeente?
Zo ja, wanneer wordt er onderhoud aan gepleegd?
Zo nee, wie is er dan wel veranwoordelijk voor het onderhoud? Bent u voornemens om de eigenaar hierop aan te spreken? Bent u bereid het onderhoud op u te nemen, als het niet duidelijk wordt wie de eigenaar is?
Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Lilian Peters
GroenLinks