Reactie GroenLinks op uitzondering Hollands Kroon in besluit Kabinet aanscherping regels hyperscale datacenters
GroenLinks Hollands Kroon is geschokt door het bericht van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat het kabinet gaat werken aan nieuwe regels en strengere wetten voor de vestiging van hyperscale datacenters, met uitzondering van de gemeente Hollands Kroon, Het Hogeland (Groningen) en Zeewolde. Als reden wordt genoemd dat deze gebieden al zijn aangewezen in de Nationale Omgevingsvisie van het Rijk. Maar waarom zouden de argumenten, een onevenredig groot beslag op duurzame energie en ruimte, niet gelden voor Hollands Kroon? Hoeft deze gemeente niet aan de klimaatdoelen te voldoen? Is grond daar niet schaars en het landschap niet belangrijk?
“Ongelooflijk! Juist de gebieden die ervoor hebben gezorgd dat dit probleem op de kaart is komen te staan, worden door het kabinet uitgezonderd!”, aldus Lilian Peters, fractievoorzitter GroenLinks in Hollands Kroon. “Alsof we ondertussen niets geleerd hebben over de impact van deze mega-bedrijven op de leefomgeving, het energienetwerk en het milieu. En dan staan er nog drie nieuwe hyperscale datacenters met in totaal 111 hectare op de nominatie.”
GroenLinks heeft zich de afgelopen jaren steeds verzet tegen vestiging voor nieuwe datacenters en is niet van zins de uitzonderingssituatie te accepteren. “Wat hebben de bewoners van Hollands Kroon eraan? De restwarmte vervliegt in de lucht, het landschap wordt verpest, schaarse vruchtbare landbouwgrond verdwijnt en werkgelegenheid biedt het nauwelijks”, aldus Peters.
Uitbreiding van de datacenters in Hollands Kroon is volgens haar ook in strijd met de huidige Ruimtelijke Datacenter Strategie (RDS) van het Rijk. Daarin staat dat grote datacenters in de buurt van een duurzame energiebron moeten worden gebouwd en dat de restwarmte moet worden benut. Nieuwe datacenters op Agriport A7 (bij Middenmeer) voldoen aan geen van beide voorwaarden. Het meest nabijgelegen aanlandpunt van op zee opgewekte energie ligt bij Beverwijk, op 60 kilometer afstand. Uit een onderzoek van Bureau Berenschot, in opdracht van de gemeente, werd duidelijk dat voor hergebruik van de restwarmte door de 850 hectare kassen op Agriport geen businesscase is. Ook zijn er te weinig woningen in de buurt en is de temperatuur van de restwarmte te laag om zonder opwarming te kunnen gebruiken.