vlag groenlinks 002aaa

GROENLINKS STELT VRAGEN OVER HET TOEZICHT OP HET SOCIAAL DOMEIN

Sinds de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in 2015 is de gemeente niet alleen verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg, maar ook voor het toezicht op de rechtmatigheid en de kwaliteit. Tot maart 2020 was dit toezicht in onze gemeente nog niet geregeld.

In reactie op de vragen van GroenLinks (SV-2011) van 25 maart 2020 schreef het college: “Omdat wij aan de wettelijke voorwaarden willen voldoen hebben wij nu het team Vitaliteit als toezichthouder aangesteld in afwachting van structurele afspraken met GGD en regiogemeenten.”

Het is nu drie jaar verder en het college heeft nog geen nadere informatie met de raad gedeeld over het toezicht op het sociaal domein. Daarom hebben Joop Laagland en Patrick Kool van de fractie GroenLinks zeven vragen hierover gesteld aan het college (PV 2324):

Vraag 1

Kunt u aangeven wat uw visie op WMO-toezicht is? Is deze visie in de afgelopen drie jaar hetzelfde gebleven of gewijzigd? Hoe wordt het beleid omtrent toezicht op langere termijn vorm gegeven?

Vraag 2

Het team Vitaliteit is aangesteld als toezichthouder sociaal domein “in afwachting van structurele afspraken met GGD en regiogemeenten”. Wij zijn een grote voorstander van samenwerking met de andere Noordkopgemeenten op dit gebied en vragen u daarom hoe het inmiddels staat met deze voorgenomen structurele afspraken?

Vraag 3

Hoe wordt vorm gegeven aan het gemeentelijk toezicht op rechtmatigheid in het sociaal domein? Is er sprake van een duidelijke en doordachte opdrachtformulering voor het toezichthoudende team? Heeft het team Vitaliteit een eigen en onafhankelijk werkprogramma met betrekking tot de toezichthoudende rol opgesteld?

Vraag 4

Het team Vitaliteit is ruim drie jaar toezichthouder sociaal domein. Voor de transparantie over de uitvoering van de toezichthoudende taken is het noodzakelijk dat er jaarverslagen worden gemaakt. Wij hebben tot nu toe geen jaarverslagen over 2020, 2021 en 2022 ontvangen. Zijn deze jaarverslagen wel gemaakt, maar niet gepubliceerd?

Zo ja, wilt u ons deze verslagen doen toekomen?

Zo nee, waarom zijn er geen jaarverslagen gemaakt?

Vraag 5

Hoe heeft u het onderhouden van de vakbekwaamheid en kennis van de toezichthouders vastgelegd? In uw antwoord op onze vragen stond dat u in mei 2020 zou worden geïnstrueerd door het VNG kenniscentrum.

Vraag 6

Heeft het team Vitaliteit als toezichthouder een meldpunt voor calamiteiten en geweldsincidenten ingericht?

Vraag 7

In uw antwoord meldt u dat er in 2020 een steekproefonderzoek zou worden gehouden en de resultaten zouden eind dat jaar met ons worden gedeeld. Heeft dit onderzoek plaatsgevonden en zo ja, wat zijn de resultaten?

De antwoorden op deze vragen worden binnen dertig dagen gepubliceerd op de website van de gemeente.