d66

De raad van Hollands Kroon heeft de begroting voor 2014 vastgesteld. Ook de fractie van D66 stemde uiteindelijk in, maar toonde zich wel zeer kritisch.

In het bijzonder de voorgestelde verhoging van de ozb en de bezuinigingen op het peuterspeelwerk vielen bij de fractie niet in goede aarde. Volgens de Democraten moet de raad ook bij zichzelf te rade gaan en meer invloed op de begroting kunnen hebben.

De kritiek van D66 richtte zich in het bijzonder op de geringe mogelijkheid om budgetten te beïnvloeden. Slechts een zeer klein deel van de totale begroting is beïnvloedbaar en dat gaat volgens D66 zeker vanaf 2015 knellen als forse kortingen moeten worden doorgevoerd als gevolg van de lagere uitkeringen uit het gemeentefonds en toename van het aantal uit te voeren taken. Samen met de andere fracties wil D66 onderzoeken hoe de raad meer invloed op de begroting kan krijgen en zoekt hierin naar een breed draagvlak.

Op vragen van de fractie antwoordde het college ten aanzien van de ozb dat het inderdaad om een verhoging van 8% gaat. D66 vindt dit volstrekt ongewenst. De burger betaalt zo de rekening van niet beïnvloedbare kostenposten en ervaart tegelijk een verdere verschraling van het voorzieningenniveau in de gemeente Hollands Kroon. Ook op dit onderdeel kondigde D66 aan samen met andere fracties op zoek te willen gaan naar bruikbare alternatieven.

De voorgestelde bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk kreeg eveneens de nodige kritiek te verduren. Samen met de Christen Unie diende de fractie van D66 een amendement in waarmee de helft van de bezuiniging voor 2014 op het peuterspeelzaalwerk wordt terug gedraaid. Door deze minder ingrijpende bezuiniging is tijd gekocht om tot een alternatief plan te komen en te kunnen voorzien in het VVE aanbod voor alle kinderen in Hollands Kroon. D66 en de Christen Unie vroegen de raad om het amendement raadsbreed te ondersteunen. De coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA gaven hier aan gehoor. De overige partijen stemden tegen het amendement.