IMG 5059-BorderMaker

Tijdens de finales van de heren-Klasse-kampioen-schappen kolven op zaterdagmiddag 28 maart in de Prins Maurits hebben niet minder dan zes man uit Nieuwe Niedorp prijzen behaald.

Ze deden daarmee nauwelijks onder voor hun dames-collega’s die een week eerder met 7 finalistes acte de presence gaven.

De aanwezigen hebben kunnen genieten van bijzonder hoogstaand kolven. Niet minder dan 8 van de 33 finalisten bereikten een score van 50 of meer. Alle spanning en zenuwen in acht genomen een uitzonderlijk hoog aantal. Met name de super- en 1e klassers leverden voor de kenners partijen om van te smullen.

IMG 5034-BorderMaker

Opnieuw mocht een uit N. Niedorp afkomstige finalist zich kampioen noemen. In de derde klasse was het Wieringerwaarder Pim Breet die de titel veroverde. Hij is lid van kolfvereniging WWB, dat sinds ruim anderhalf jaar noodgedwongen residentie houdt in de Prins Maurits. Bij aanvang van de finale had Breet een voorsprong van zes punten op Gerard van Stenis van de vereniging Over de Helft/SOS (N.Niedorp). Beiden scoorden in de voorronden uitzonderlijk hoog – respectievelijk 107 en 101 punten. Ook in de finale ontliepen beiden elkaar tot en met de derde puntenklap nauwelijks. Daarna zakte van Stenis wat terug, bleef Breet geconcentreerd dubbele puntenscores neerzetten en finishte uiteindelijk met 156 punten, 11 punten voorsprong op nummer 2, Ruud Weernink uit Berkhout. Van Stenis moest nogmaals de baan in om middels een barrage te strijden voor de 3e of 4e plaats. Ook daarin kon Gerard zijn ritme niet geheel vinden en kwam als vierde uit de strijd vandaan. Ondanks zijn mindere eindschot toch een prima prestatie.

IMG 5039-BorderMaker

Er kwamen nog vier finalisten uit de Niedorper verenigingen. Eerlijk verdeeld over WWB en OdH/SOS. Superklasser Piet Rentenaar (WWB) diende 9 punten achterstand goed te maken op koploper Gerard Stoop (Zd. Schawoude). De ervaring leert dat, zeker in die klasse, een dergelijk gat vrijwel onoverbrugbaar is. Zo ook nu. Ondanks een zeer sterke finaleserie van 53 bleek dat niet genoeg om Stoop (serie van 56) van de titel af te houden. Rentenaar werd zelfs gedwongen tot het spelen van een barragepartij om de 3e en 4e plaats met Piet Grootjes (Zd. Scharwoude). Dat deed hij met verve en finishte dus als keurige 3e.

IMG 5042-BorderMaker

Sjaak Groot (OdH/SOS) startte in de 1e klasse met 5 punten achterstand op titelfavoriet Rick Groot (Zd. Scharwoude). Sjaak deed zijn uiterste best, verloor wat punten vanwege moeite met zoeken naar het juiste maatgevoel en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een ontketende Groot. Die speelde de sterren van de hemel (serie 57) en wist zich al na de vierde puntenklap – meer dan verdiend – overwinnaar.

In de tweede klasse streden Ton Vlaar (OdH/SOS) en Renny Donker (WWB) om de hoogste trede. Zowel Ton als Renny speelden degelijke partijen (resp 36 en 41 punten) en konden daarmee als zevende en zesde hun prijs ophalen en in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven.

IMG 5061-BorderMaker

Opnieuw hebben de Niedorper kolfverenigingen bewezen dat ook kleine(re) verenigingen grote en vooraanstaande prijzen kunnen behalen. En dat ze in staat zijn gebleken een groot bondstoernooi te kunnen organiseren en in goede banen te leiden. Niet in het minst gesteund door alle media-aandacht.

Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de echtgenote van de baanhouder van de Prins Maurits die, ondanks moeilijke omstandigheden, er bijna in haar eentje voor heeft gezorgd dat het de organisatie van dit toernooi aan niets heeft ontbroken.

Peter de Swart