Pagina 20 21brbr BorderMaker

Brinks Groenteteelt

Duurzaamheid is heel belangrijk

Bij iedereen staat wel eens boerenkool op het menu, grote kans dat dit bij Brinks Groenteteelt uit Winkel vandaan komt. Want uiteindelijk zorgen ze voor vijf miljoen gevulde borden boerenkool per jaar. Het bedrijf van Marco en Marjan is dit jaar in de race voor de titel Ondernemer van het jaar 2022. Toen de brief met de nominatie binnenkwam viel het muntje niet meteen en moest de tekst meerdere keren gelezen worden. Natuurlijk zijn ze heel trots op deze nominatie en hadden het nooit verwacht, “het is toch een stuk waardering voor het werk”, aldus Marco. Toen het bekend werd gemaakt aan het grote publiek, kwamen er heel veel leuke reacties binnen.

Elf jaar geleden namen ze het bedrijf over van Marco zijn vader en hebben ze zich in die elf jaar steeds meer toegelegd op de ontwikkeling van het bedrijf met o.a. verduurzaming, moderne machines en als voorbeeld de bloemenranden langs de akkers, die zorgen voor een betere natuur, want de insecten die op de bloemen afkomen, zorgen ook voor een beter natuurlijk evenwicht. Ook kwam de Corona-periode ter sprake en daar hebben Marco en Marjan op ingespeeld, door vijf hectare boerenkool meer neer te zetten dan normaal. Het bleek een schot in de roos te zijn, want in die periode gingen de restaurants dicht en werd er meer thuis gegeten en daardoor kwam er ook meer boerenkool op tafel.

In september van dit jaar kreeg iedereen de kans om de gewassen zelf te bekijken tijdens de Oosterpolder Boerenland Akkerrand Route, een wandeling die over de percelen nabij het bedrijf ging. Ook elders in de regio zijn er plekken waar de kool van Brinks Groenteteelt staat.

Nu de dagen weer korter worden en het weer ook slechter kan zijn, komt er bij het werk op het land nog wel even wat kijken, zo heeft Brinks Groenteteelt op meerdere percelen betonnen platen aangebracht, om het laden en lossen op een schone manier te laten plaatsvinden, want er is altijd een trekker die niet op het land komt. Op deze betonnen platen laden en lossen zorgt ook voor een stukje verkeersveiligheid. Zo is Brinks Groenteteelt op vele vlakken aan het nadenken hoe het werk zo goed mogelijk gedaan kan worden.

Op de vraag hoe de toekomst eruit gaat zien, kijken Marco en Marjan somber, “want we gaan een onzekere toekomst tegemoet, denk daarbij aan de verschillende onderwerpen, zoals klimaat, energie, stikstof, hiervoor staan ons enorme ontwikkelingen te wachten”.

“We blijven positief, hoe het ook gaat en we blijven genieten van het werk dat wij aan het doen zijn”.

Marco en Marjan geven aan dat een stem uitbrengen op Brinks Groenteteelt, ook meteen een stem op de agrarische sector is, die wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

De foto is genomen op het voormalige land van de vader van Marjan (Boon), die onlangs is overleden.

Naar de stembus

www.brinksgroenteteelt.nl