Dinsdagavond 11 mei organiseert KopGroep Bibliotheken een online lezing over Poolse kunst. Daarvoor neemt Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend de deelnemers mee naar het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit zelf de hoofdstad van een dubbelmonarchie was, die van Polen en Litouwen, en waar tot op heden de schilderachtige sporen van de geschiedenis het straatbeeld bepalen. Een stad ook, die in de negentiende eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.
De enthousiaste kunsthistoricus laat de deelnemers kennismaken met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars als Stanisław Wyspiański en hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles wordt geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.
Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl