Boekhandel Plukker E2aa 640x480

Op zaterdag 28 november, 15.00 uur komt auteur Hella de Jonge naar het CultuurCafe van boekhandel Plukker in Schagen.

Hella de Jonge schreef “Verlies niet de moed” en maakte de gelijknamige documentaire over haar joodse familieverhaal. Via gesprekken met haar vader, tekstschrijver en acteur Eli Asser, komt Hella de Jonge achter de waarheid van een pijnlijk verleden dat doorspeelt in het heden.

Hella de Jonge komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op ¬onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Met behulp van foto’s en documenten, het zien van de registratie van een getuigenis van Hella’s moeder in het kader van het ‘Shoah Project’ van Steven Spielberg, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter eindelijk tot elkaar. In het boek “Verlies niet de moed” worden de gesprekken met vader en dochter als een roman verteld. Boek en DVD van de documentaire zijn als bundel te koop.

In de jeugd van Hella de Jonge (Den Haag, 1949), dochter van auteur Eli Asser en Eva Asser Croiset, stond creativiteit voorop. Vanaf haar achtste jaar speelde Hella viool en ze was heel vaardig met naald, draad en breimachine. Op haar zeventiende werd ze toegelaten op de Rietveld Academie en na een basisjaar volgde ze de studierichting edelsmeden. Om haar studie te bekostigen, werkte Hella als professioneel danseres. Maar haar werk bij de Snip & Snaprevue gaf ze uiteindelijk op omdat ze het niet leuk vond om zelf in Tilburg te moeten optreden als haar geliefde cabaretier Freek de Jonge in Groningen stond.

Nu is het Freek de Jonge die met Hella de Jonge meereist naar Schagen als ze vertelt over haar aangrijpende familiegeschiedenis.

Reserveren voor deze lezing kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Toegang is gratis. Inloop op de dag zelf is mogelijk.

Lezingen in november CultuurCafe 15.00 uur. Gratis toegankelijk. Nadere info: www.boekhandelplukker.nl