IMG 3105bb BorderMaker

Donatie voor ontmoetingsruimte Roode Eenhoorn

Door: Mark de Niet

De Roode Eenhoorn start deze week met de metamorfose van de ontmoetingsruimte. Subsidies en donaties hebben ervoor gezorgd dat alle kosten gedekt zijn en kan worden begonnen met leeghalen van de ruimte, waarbij veel vrijwilligers aan het werk gaan. W&Z! hypotheken en verzekeren en Nh1816 gaven het laatste zetje met een mooie cheque.

Vele Niedorpers hebben zo hun herinneringen aan de Roode Eenhoorn. Met weemoed wordt wel eens teruggedacht aan de uitbundige Pinksterkermis in de oudste kroeg van Nederland. Een stille getuige van de feesten in de zaal van De Roode Eenhoorn is de houten vloer. Deze ligt nu nog in de ontmoetingsruimte van het woonzorghuis.

Nieuwe vloer

De vloer zal echter bij de renovatie van de ruimte verdwijnen. Voorzitter Ruud Wiedijk legt uit: “Door de kieren tussen de planken is het een hele klus om de ruimte goed schoon te houden. Hygiëne is voor de mensen die hier werken en wonen echter van het grootste belang.” Hij laat een staal zien van de nieuwe vloer in nagenoeg dezelfde kleur. “Door de houten planken te vervangen door pvc wordt het onderhoud een stuk makkelijker en kan de aandacht van onze vrijwilligers gaan naar andere zaken. Aandacht voor de bewoners bijvoorbeeld.”

Nostalgische plek

Aan de wand van de opkamer, waar de koffie wordt geschonken, hangen nostalgische foto's die een mooi tijdsbeeld geven van de Roode Eenhoorn en het Kerkeplein. Een unieke, historische plek aan de Dorpsstraat van Nieuwe Niedorp. De ontmoetingsruimte wordt vaak door de dorpsbewoners benut. Voor een muzikale middag met elkaar of voor een intieme uitvaart. Deze week dus wordt begonnen met de herinrichting, waarbij naast de vloer ook nieuwe meubels en schilderwerk horen. Een kostbare aangelegenheid. Joke Broersen heeft zich ervoor ingezet om de investering bij elkaar te brengen. “Het VSB fonds deed een belangrijke bijdrage net als de Wezenadministratie en enkele andere fondsen, maar ook van lokale ondernemers ontvangen wij giften.” Een van de lokale donateurs is W&Z!hypotheken en verzekeren. Joke kent het kantoor van Joost Wijnker en Dennis Zuurbier goed. “Voor het kantoor Van Langen deed ik de administratie en zo ben ik bekend met het werk van financieel adviseurs en hun bereidheid om iets voor de omgeving terug te doen. Ik heb zelfs nog een korte tijd gewerkt in het kantoorpand waar W&Z! Is gehuisvest aan 't Hoefje.”

Bijdrage W&Z! en Nh1816

Joost Wijnker is samen met Maik den Iseger (accountmanager van Nh1816 Verzekeringen) naar de Roode Eenhoorn gekomen om de cheque van hun gezamenlijke bijdrage aan Joke en Ruud uit te reiken. Ook Joost heeft zo zijn herinneringen aan de Roode Eenhoorn, in het ledenmagazine dat hij binnenkort met Nh1816 uitbrengt voor zijn klanten deelt hij een portret van de laatste uitbater van de kroeg, Niek Burger. Overigens net als van Peter Wittekoek. “Na een telefoontje van Joke was ik er meteen wel uit,” vertelt Joost. “Hier wil ik graag iets bijdragen namens ons kantoor. Maar ik vond de bijdrage ook passen bij de coöperatie van Nh1816 Verzekeringen met wie wij heel veel en prettig samenwerken.” De verzekeringsmaatschappij in Oudkarspel, ook aan de Dorpsstraat, heeft geen externe aandeelhouders die dividend vragen en besteedt een goed deel van haar winst aan haar leden en aan lokale, maatschappelijke initiatieven zoals het opknappen van de ontmoetingsruimte in De Roode Eenhoorn. “In Nieuwe Niedorp en omliggende dorpen wonen veel verzekerden van Nh1816,” vult Maik den Iseger aan, “sommigen al tientallen jaren en met hun complete families. Hoe mooi is het om juist op deze voor hen zo belangrijke plek iets terug te kunnen doen."

Joke en Ruud nemen de cheque met plezier aan, maar vergeten niet om alle andere donateurs en sponsors te noemen. Deze week wordt de ruimte leeggehaald en wordt een nieuwe betonvloer gestort. Door de inzet van veel vrijwilligers zal de ontmoetingsruimte binnen afzienbare tijd door de bewoners feestelijk in gebruik worden genomen.