gezcentr 640x480

Woensdagavond kwamen inwoners uit alle plaatsen uit de voormalige gemeente Niedorp bij elkaar in de grote zaal van Dorpshuis Prins Maurits te Nieuwe Niedorp.

Daar werd een presentatie gehouden, waarbij veel oude foto's uit ons gebied waren te zien. De foto's komen uit het archief van de voormalige gemeente Niedorp. En zijn na het opheffen van de gemeente Niedorp overgebracht naar het Regionaal Archief Alkmaar. Die met hulp van de heer Niek Snip uit Nieuwe Niedorp nu ook binnenkort digitaal te bekijken zijn. De heer Snip heeft heel veel energie gestoken in deze klus. Ook de heer Aat Wit eveneens uit Nieuwe Niedorp heeft in het verleden al veel speurwerk gedaan. De presentator van de avond was de heer Jesse van Dijl, Conservator beeldcollecties van het Regionaal Archief in Alkmaar, die op een luchtige manier de grote serie foto's aan elkaar wist te praten. Vanuit de zaal kwamen er ook veel reacties op de foto's en werden de namen geroepen van de gefotografeerde personen. In de pauze werd er al flink nagepraat over de foto's en kwamen oude verhalen naar boven. Na de pauze waren er ook enkele kleine filmpjes te zien, die gemaakt waren door Ard Smit, o.a. van de brand van de kerk in Oude Niedorp, tevens waren er foto's te zien van de brand van de Prins Maurits, die de heer Aat Wit heeft gemaakt, waarbij hij een rondje maakte door het zwart geblakerde gemeentehuis. De beelden maken tot op de dag van vandaag nog grote indruk op de mensen. Het was een zeer goed bezochte en boeiende avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.  Vanaf eind december is de gehele collectie te bekijken via de website van het Regionaal Archief. Via deze Nieuwspagina zullen wij dan de link doorgeven in een nieuwsbericht.

Op de bijgaande foto is ook een herkenbaar gebouw te zien, dat al weer jaren geleden is gesloopt; Het Gezondheids centrum te Nieuwe Niedorp.

Foto:  Archief P. de Graaf