HdeBoer 6216b Custom

Vanaf 11 juni is er in het Rundveemuseum een expositie te zien met als thema “Hooitijd”.

De opening van de tentoonstelling zal een ludiek karakter krijgen en staat die dag gepland op 14.30 uur. Omdat de stal in de zomer leeg is, is daar een speciale tentoonstelling ingericht. Over de hooibouw is heel veel te zien en te vertellen en dat gebeurt dan ook in het museum.

De hooitijd was in de zomer een belangrijk gebeuren waar het hele gezin bij betrokken was en hard meewerkte. Het was van groot belang goed voer te hebben voor de lange wintermaanden. Op de stal in het museum staan heel veel gebruiksvoorwerpen van lang geleden. Hooivorken, haken, een hooischuif, een hooizeis en een driewielder hooikros staan o.a. opgesteld. Ook een hooiruiter ontbreekt niet. Het is verrassend om te zien hoeveel gebruiksvoorwerpen er in de loop der jaren bedacht en gebruikt zijn om het hooien in goede banen te leiden. Voor de boerin was het ook een zware periode: helpen waar nodig en de magen vullen. Zware kost moest dat zijn voor de inspanningen die werden verricht. Voor het gemak was er de hooikist, hier kon het eten dat van te voren was klaargemaakt, langzaam garen in het hooi. Heel energiezuinig, en recepten laten zien hoe het werkt.

Ook wordt duidelijk hoe het werk langzaam wat gemakkelijker werd door de toepassing van machines. Tegenwoordig is het handwerk vrijwel verdwenen. De behoefte aan hooi is er nog wel degelijk: ook bij de koeien van het museum staat het op het menu. In de lente en zomer is dat overbodig, het vee is nu te vinden in het weiland waar ze met hun kalfjes grazen. Rond het erf en in het weiland loopt bijzonder kleinvee rond in allerlei maten en soorten. In de moestuin en op het erf staan ouderwetse groenten en fruitboomrassen van vroeger. Er is weer heel veel te zien en te beleven in en rond het museum. Een bezoekje zeker meer dan waard…..

Tot 11 september is het museum open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-16.30 uur. Groepen vanaf 10 personen zijn op afspraak ook buiten de openingstijden welkom. Toegangsprijzen: Volwassenen € 3,-, kinderen 4-12 jaar € 1,50. Adres: Schoolstraat 49, 1719 AT Aartswoud. Tel. 06-13924199.

Voor actuele informatie www.rundveemuseum.nl of bezoek ons op Facebook.

Foto: Ingezonden