POPPENWAGEN 11 Medium

Vanaf 19 juni tot en met 11 september opent de Museumboerderij in Hoogwoud weer de deuren voor het publiek.

Het komende zomerseizoen voert kinderspeelgoed uit vroegere tijden de boventoon. Ook wordt ruim aandacht besteed aan het feit dat de oprichter van het museum, Adriaan Donker, 100 jaar geleden in de bedstee van de boerderij werd geboren. Speciaal voor deze gelegenheid verschijnt er een boek over het leven van deze markante, ongewone man. ‘Adriaans paradijs’ is geschreven door Nel Klaver en staat vol verhalen van mensen die zich verwonderden over zijn levenswandel.

En verwonderen…. Dat kan de bezoeker van de boerderij zich ook over het authentieke karakter van de Museumboerderij. Dankzij de verzamelpassie van Adriaan en zijn inzicht in spullen die cultuurhistorische waarde hebben is een mooie verzameling ontstaan. De boerderij is grotendeels in oude staat hersteld, de indeling is zoals deze was toen er nog vee op de stal stond. Textiel, keramiek, gebruiksvoorwerpen en grote en kleine landbouwwerktuigen staan opgesteld in de sfeervolle woonvertrekken, de dars en de hooiberg. Er zijn herkenbare maar ook vreemde objecten te bekijken.

POPPENHUIS 10 Medium

Op verschillende plaatsen in het museum is ruimte gemaakt om oud speelgoed te tonen. Dankzij hedendaagse verzamelaars is te zien waar kinderen vroeger mee speelden. Blikvangers zijn mooie poppenhuizen die gemeubileerd zijn en zelfs zijn voorzien van elektrisch licht. Blikken wagentjes, bordspellen, oude dozen met meccano en poppen in allerlei uitvoeringen staan in het gelid. Voor de grotere objecten is een stal vrijgemaakt. Hier staan ondermeer een vliegende Hollander, stelten en poppenwagens opgesteld. Ook een oude toverlantaarn met beelden en een speelgoedcarrousel behoren tot objecten die eruit springen. Het oude speelgoed laat vroegere tijden terugkomen en dat is precies wat Adriaan Donker graag met zijn museum wilde bereiken. En ook om de boerderij heen is van alles te zien zodat een bezoekje garant staat voor een inspirerende middag!

In de loop van het jaar zijn er speciale activiteiten. Op het programma staat een textieldag op zondag 7 augustus en een ambachtendag op 11 september. Ook 28 juli, de geboortedag van Adriaan, wordt uiteraard gevierd met koffie en wat erbij. Zie de website voor actuele informatie: www.museumboerderijwestfrisia.nl

Het adres is Koningspade 31 in Hoogwoud. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur, de entree is € 3, - voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn ook buiten deze uren hartelijk welkom. Voor meer informatie: 0226-351431

Foto's: Ingezonden