De historische vereniging Niedorp heeft een (fiets)route samengesteld tijdens open monumentendag op 12 en 13 september a.s..
Deze begint in Kolhorn en loopt via Lutjewinkel en Winkel naar Nieuwe Niedorp en eventueel Oude Niedorp.
Vanaf Kolhorn komende; als men bij de Boerensluis te Lutjewinkel aan de Westfriese Zeedijk staat, dan kijken we over de Kleine en Grote Kolk, een monument in het landschap. Tussen de Kromme Gouw en de Westfriese Zeedijk werden hier rond het midden van de 17e eeuw, 5 grote noordhollandse binnenkruiers gebouwd, deze molens moesten het boezemwater via de grote bovenkolk en door de Boerensluis op zee afmalen. In het dorp Lutjewinkel aan de Mientweg maakt men dag en nacht kaas in de grote kaasfabriek van Campina en gaan we vanaf Lutjewinkel richting Winkel, dan rijden we tussen de twee parkachtige tuinen door, die in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn aangelegd door Gerrit Nobel, bekend uit de zuivelwereld en ook in het onderwijs had zijn naam een bekende klank, denk maar aan de Nobelscholen in Alkmaar en Schagen. Nobel was ook een aantal jaren voorzitter van het Historisch Genootschap Oud Westfriesland. Bij de splitsing in het centrum van het dorp Winkel staat nog het oeroude raadhuis met zijn open klokketorentje op het dak. In de zuidmuur, onder de daklijst is een ingemetselde zeer oude zonnewijzer te bewonderen. Tegenwoordig is het historische gebouw ingericht als Parfumflessenmuseum en zeker een bezoekje waard.
Aan de Dorpsstraat, richting Westfriese Zeedijk, staat de Nederlands Hervormde Kerk van Winkel, met boven in de toren het oudste nog werkende uurwerk in Nederland en eigendom van de Gemeente Hollands Kroon. Tevens zijn in de kerk nog de zeer oude Herenbank en het bekende Knipscheer orgel te bezichtigen. Verder zijn er in Winkel nog enkele monumentale gebouwen het bekijken waard; in de Bosstraat de notaris villa met de twee inrijpoorten en tegenover het raadhuis de witte villa, waarin vroeger de schoolhoofden resideerden. We gaan nu naar Nieuwe Niedorp. De hele Dorpsstraat is eigenlijk al een monument op zich, met zijn dichte lover van iepen, beuken en linden en een Voorsloot vol waterlelies. Tegenover dorpshuis de Prins Maurits ligt nog immer het eeuwenoude schutsluisje in de Voorsloot. Nieuwe Niedorp is twee kerken rijk, de Doopsgezinde Kerk, zonder toren en naast de Roode Eenhoorn staat de eenvoudige Nederlands Hervormde Kerk en op enkele meters afstand staat de 16e eeuwse kerktoren van de gesloopte voorganger.
Rond deze monumentale toren zijn nog een aantal bijzondere grafzerken te bezichtigen, welke uit de gesloopte kerk zijn gered. Hier ligt ook de bekende zerk van Dirck Rembrandsz van Nierop uit 1682, hij was in de 17e eeuw een bekend astronoom, wiskundige en leraar in de zeevaartkunde. Om de tocht in Nieuwe Niedorp af te sluiten is er aan het westeinde van het dorp, aan de Schulpweg, dicht bij de waterplas de Rijd, nog het bekende museum “Grootmoeders Tijd en Motoren Museum”, waar u ogen en oren tekort komt en gemakkelijk een uurtje kunt doorbrengen. Verder zijn er boeken en foldermateriaal beschikbaar over de regio.
Foto: Archief P. de Graaf