In de nacht van 22 op 23 juni 1941 stortte een Wellington bommenwerper met een zeskoppige Tsjechische bemanning neer in de Kostverloren Polder (tussen ’t Veld en Nieuwe Niedorp). Het toestel was neergeschoten door een Duitse nachtjager.
Een lid van de bemanning werd gevangen genomen. Van de vijf overige bemanningsleden was geen spoor te vinden. Er werd aangenomen dat zij om het leven waren gekomen in het brandende vliegtuig, dat zich enkele meters diep in de grond had geboord. Minister Kajsa Ollongren heeft besloten dat het vliegtuigwrak tussen nu en 2021 wordt geborgen.
Programma berging vliegtuigwrakken
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 5500 vliegtuigen verloren gegaan in Nederland. Vanuit de Tweede Kamer is een breed gesteunde motie aangenomen die heeft geleid tot het instellen van het ‘Nationaal programma Berging vliegtuigwrakken’. Op grond van dit programma is er een lijst opgesteld met kansrijke bergingen. Dit betekent dat de kans reëel geacht wordt dat bij de berging nog stoffelijke resten kunnen worden gevonden.
Voor de jaren 2019 en 2020 zijn er zes kansrijke locaties vastgesteld. Een daarvan is de neergestorte bommenwerper in de Kostverloren Polder. De berging hiervan doet recht aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningen. Vanuit Tsjechië is enkele jaren geleden de wens gekomen om dit toestel te bergen. Daarnaast is dit een zinvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.
Plan van aanpak berging
Samen met de eigenaren van de grond en andere betrokken partijen gaan we de komende tijd een plan te maken voor de berging. Zodra hier meer over bekend is informeren we hierover.