provincie noord holland 640x480

De provincie stelt € 650.000 subsidie beschikbaar aan Recreatie Noord-Holland voor het uitvoeren van de Boerenlandpadregeling 2013-2016.

Deze regeling is bedoeld voor agrariërs die hun land openstellen voor wandelaars. Agrariërs kunnen hiervoor vanaf nu een vergoeding aanvragen bij Recreatie Noord-Holland.

Heerlijk wandelen over het rustgevende boerenland, niet gestoord door andere recreanten, zoals fietsers en skaters, met uitzicht op akkers en weilanden. Af en toe een kijkje op het boerenerf kunnen nemen en met eigen ogen zien waar ons voedsel vandaan komt en hoe de boer het produceert. Enkele van de vele redenen waarom boerenlandpaden worden ontwikkeld. Een mooie regeling waarin de boeren afspreken dat wandelaars over hun land mogen lopen en zij als tegenprestatie hiervoor een vergoeding ontvangen.

Belangrijke schakels

De Boerenlandpadregeling bestaat al enkele jaren. In Noord-Holland is inmiddels 85 km aan boerenlandpaden gerealiseerd. Daarmee ligt de provincie aan kop in vergelijking met andere provincies. De provincie wil bestaande boerenlandpaden behouden én het aantal nog verder laten toenemen. Gedeputeerde Jaap Bond: “ Boerenlandpaden zijn een belangrijk onderdeel van wandelroutenetwerken. Ook het NoordHollandpad – een langeafstandsroute van Texel naar het Gooi - loopt voor een deel over boerenland. Dankzij deze paden kunnen wandelaars optimaal genieten van het roemrijke Noord-Hollandse cultuurlandschap.”

Subsidie aanvragen

Agrariërs die hun land willen openstellen voor wandelaars kunnen contact opnemen met Recreatie Noord-Holland om in aanmerking te komen voor de regeling. Aanvragen worden onder andere getoetst op het nut voor recreanten. Bij het honoreren van de aanvraag kunnen agrariërs rekenen op een vergoeding van € 0,91 (prijspeil 2014) per strekkende meter. Deze vergoeding is bestemd voor de openstelling van het land. Aanvragen kunnen worden ingediend zolang er geld beschikbaar is. Bestaande contracten krijgen voorrang, zodat huidige wandelpaden en netwerken intact blijven, maar er is ook ruimte om nieuwe paden te ontwikkelen.