Te veel bewoners en slechte woonomstandigheden. Opnieuw kwam het interventieteam van Kompas Noordkop - een project naar huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie – de afgelopen weken zaken tegen die niet klopten.
Zo bleek uit controles dat in een woning op het bedrijventerrein in Middenmeer (gemeente Hollands Kroon) te veel arbeidsmigranten waren gehuisvest. Waar een ´max´ geldt voor zeven bewoners, trof het interventieteam elf arbeidsmigranten (zeven Bulgaren en vier Polen) aan. Ook was er sprake van gevaar op kortsluiting. Dat had te maken met elektrische kookplaten, magnetrons en tostiapparaat op de overloop, die als keuken werd gebruikt, en aangesloten was op een stekkerdoos. Overigens waren van de zeven Bulgaren er drie op bezoek. Vier arbeidsmigranten zijn ingeschreven in de Basisregistratie gemeente (BRP).
In een bedrijfswoning, even verderop, werden twee Poolse arbeidsmigranten aangetroffen. Hier was de huisvesting op orde. Dat was niet het geval bij diverse recreatiewoningen op een park in Schagerbrug (gemeente Schagen). Daar ontbraken de rookmelders. De eigenaar is opgedragen de recreatiewoningen te voorzien van rookmelders. In deze panden werden twaalf arbeidsmigranten gecontroleerd. Vijf van hen zijn ter plaatse ingeschreven in het Bevolkingsregister Personen (BRP). In Winkel zijn in drie recreatiewoningen acht arbeidsmigranten aangetroffen met de Poolse nationaliteit. Hiervan zijn er zes ter plaatse ingeschreven in de BRP. In een recreatiewoning moet de eigenaar een rookmelder plaatsen. Het permanent wonen in recreatiewoningen is in strijd met wet- en regelgeving.
Misbruik
Bij de controles waren medewerkers van de gemeenten Schagen en Hollands Kroon, politie en Kompas Noordkop van de partij. Het interventieteam controleert wekelijks de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt er gescreend op het misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid. In de Noordkop leveren in de agrarische sector veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa een waardevolle bijdrage aan de lokale economie. Maar in de praktijk blijkt dat veel arbeidsmigranten zich niet registreren bij de gemeente waar ze wonen en dat de huisvesting soms te wensen over laat. Het project Kompas Noordkop, waar de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard bij zijn aangesloten, wil daar verandering in brengen. Arbeidsmigranten moeten zich zoveel mogelijk registreren. Zo krijgen zij dezelfde rechten en plichten als andere inwoners. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten gezamenlijke spelregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten.
Recht op fatsoenlijke huisvesting
De vier Noordkopgemeenten werken binnen Kompas samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten, die past binnen wet- en regelgeving. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter Stuurgroep Kompas daarover: ´arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.´
Foto: Internet