provincie noord holland 640x480

De provincie Noord-Holland organiseert woensdag 25 juni om 18.00 uur in het Best Western Slothotel in Schagen een informatiebijeenkomst in het kader van de Herstructurering Wind op Land.

De avond staat in het teken van de zogeheten ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). In de NRD wordt een voorstel gedaan welke effecten van windturbines onderzocht zouden moeten worden en hoe gedetailleerd dat gedaan zou moeten worden. Uiteindelijk zoekt de provincie zoekt, om aan haar afspraken met het Rijk te kunnen voldoen, nog plek voor 50 turbines op maximaal rond de acht locaties.

Zoeklocaties

Begin april publiceerde de provincie een drietal kaarten van Noord-Holland waarop is aangegeven waar windturbines in het kader van het herstructureringsprogramma mogelijk wel en niet geplaatst kunnen worden. Er zijn verschillende beperkingen waardoor locaties uitgesloten worden. Zo mogen turbines vanwege landelijk beleid niet in een weidevogelleefgebied, de Ecologische Hoofdstructuur of verbindingszones, een aardkundig monument, UNESCO-erfgoed of een voormalig Nationaal Landschap worden neergezet. Ook moeten de turbines op minimaal vier maal de ashoogte afstand staan van gevoelige bebouwing, zoals woningen, scholen en zorgcentra. Een groot deel van de provincie viel daarmee als zoeklocatie af.

Minimaal zes turbines per locatie

Een andere beperking op het aantal mogelijke locaties is de eis van de provincie dat turbines geplaatst worden in een lijnopstelling of een park van minimaal zes turbines. Dat betekent dat ook kleinere locaties afvallen die daar de ruimte niet voor bieden. De locaties die na deze eisen zijn overgebleven worden in de op te stellen milieueffectrapportage onderzocht en beoordeeld op onderwerpen zoals het effect van windturbines op de flora en fauna, het aantal woningen dat met geluid of slagschaduw te maken krijgt en het effect op toerisme of landbouw.

Inwoners van Noord-Holland kunnen van 19 juni tot en met 30 juli een schriftelijke zienswijze indienen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. In die zienswijze kan worden aangegeven welke effecten van windturbines er ook nog zouden moeten worden meegenomen, en op welke manier dat gedaan zou moeten worden.

Gedeputeerden Jaap Bond (Duurzame Energie) en Tjeerd Talsma (Ruimtelijke Ordening) geven tijdens de informatiebijeenkomst een toelichting op het project. De makers van de NRD zullen een toelichting op de NRD geven. Daarnaast is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, zowel plenair als individueel.

De avond begint om 18.00 uur. In dezelfde week zijn er nog twee informatieavonden: op 24 juni in het Tata Steelstadion in Velsen en op 26 juni in Hotel Medemblik in Medemblik. Ook die avonden beginnen om 18.00 uur.