GHK-logo-2 640x480

Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning ingegaan. In die wet staat dat de zorg voor een schoon huis geen wettelijke verplichting meer is voor de gemeente.

Het Rijk heeft dan ook fors bezuinigd op het budget dat gemeenten krijgen voor de hulp bij het huishouden. De reden hiervoor zijn de veranderingen in de zorg per 2015. Hierbij staat de eigen verantwoordelijkheid van inwoners centraal. Daarom stelt het college aan de raad voor om de kosten voor de hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2016 niet meer te vergoeden.

Wie heeft nog wel recht op een vergoeding?

Alleen mensen die de hulp bij het huishouden niet zelf kunnen regelen en/of betalen kunnen vanaf 1 januari 2016 in aanmerking komen voor Bijzondere bijstand. Dit geldt voor inwoners die nu Hulp bij het Huishouden type 1 (HH1) ontvangen. Daarnaast bestaat er ook HH2. Dit is voor inwoners die niet alleen de regie over hun huishouden kunnen voeren. Naast de schoonmaak hebben zij vooral ondersteuning nodig bij het op orde houden van het huishouden. Op deze ondersteuning gaat de gemeente niet bezuinigen. Juist voor deze kwetsbare groep inwoners zal Hollands Kroon zich blijven inzetten.

Direct na het raadsbesluit informeert de gemeente per brief de inwoners die op dit moment huishoudelijke hulp krijgen over de nieuwe situatie. Dit biedt hen de ruimte om zich hierop voor te bereiden.