Serie Oranje Nassau

Vrijdag 24 april j.l. kregen zes inwoners van de gemeente Hollands Kroon bij de Algemene Gelegenheid (ofwel de Lintjesregen) een Koninklijke Onderscheiding.

De inwoners ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester J.R.A. Nawijn in het gemeentehuis te Anna Paulowna. 

De volgende personen werden onderscheiden (genoemd in willekeurige volgorde):

Dhr. L. Bruin

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Woonplaats: Breezand

De heer Bruin heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug, van jong officier tot vlag officier. Daarnaast heeft hij in de wereld van crisisinterventie en crisismanagement in achtereenvolgens de missies in Aceh, Georgië en nu in Somalië (the most dangerous country in the world) een uitstekende naam opgebouwd. Zijn stijl van leiding geven is essentieel geweest voor het succesvol opereren van de missies. Niet in de eerste plaats vanwege de diverse culturele aspecten van stafleden en autoriteiten waar hij mee gewerkt heeft. Zijn optreden als hoogste leidinggevende leidde tot adequaat optreden van het veiligheidsapparaat en snelle repatriatie van de gewonden. In een wereld met zoveel conflicten en lijden is het belangrijk dat gekwalificeerde mensen, zoals de heer Bruin, bereid zijn om ook na een geslaagde loopbaan zich in te zetten voor de vele mensen die in een conflict en ellende leven. De bijdragen van de heer Bruin zijn hierbok zeer belangrijk geweest en hij verdiend hiervoor dan ook alle respect.

Dhr. B. (Bauke) Jasper

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Woonplaats: Kreileroord

De bijzondere verdiensten van decorandus, de heer Jasper, zijn gelegen op twee terreinen. Naast zijn gewone werk heeft hij zich ontwikkeld tot een vrijwilliger en belangrijk ambassadeur voor de Rijkswerf/het Marinebedrijf. Vele malen heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de Open Dagen van de Koninklijke Marine (Marine Dagen te Helder) en Open Dagen van andere onderdelen van de krijgsmacht, in het bijzonder de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht. Voorts is betrokkene aan het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw actief als bestuurder en vrijwilliger in diverse organisaties op het terrein van de amateur film- en videowereld. Niet alleen is/ was hij bestuurder van belangrijke overkoepelende organisaties, maar tevens heeft hij als medewerker van de technische dienst van diverse film- en video-organisaties op vrijwillige basis veel werk verricht. De gezamenlijke tijdsbesteding van de vrijwilligers- en bestuursactiviteiten voor de amateur film- en videowereld beloopt sinds het begin van de jaren 90 twee tot drie dagdelen per week.

Mevr. G. (Grietje) van Baaren-Goed

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Woonplaats: Kolhorn

Mevrouw Van Baaren verrichtte van 1978 tot 2014 secretariaatswerkzaamheden voor toneel-musicalvereniging 'Zanglust'. Ook hielp zij mee met het maken van het decor en de kostuums en zamelde ze geld in voor de vereniging. Sinds 1983 is mevrouw Van Baaren telefoniste en rittenverdeelster voor de Stichting ‘Graag Gedaan’ en sinds is zij 1994 toezichthouder bij Museum 'De Turfschuur'. In het verleden was mevrouw Van Baaren regisseur van kinderkoor Zanglust en was zij 25 jaar Zwarte Piet.

Dhr. H. Heijerman

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Woonplaats: Hippolytushoef

Sinds 2003 is de heer Heijerman de drijvende kracht achter museum ‘Allerhande’ in Hippolytushoef. Hij is daar dagelijks aanwezig, geeft rondleidingen en houdt het museum schoon.Dhr. Heijerman is 31 jaar de bevlogen voorzitter geweest van ijsclub Hippolytushoef, die volledig draait op vrijwilligers. Hij zette de banen uit bij schoolwedstrijden en regelde dat dit allemaal goed verliep. Daarnaast was hij tijdens een ijsperiode dagelijks op de baan, om de baan te schuiven, om de boel te regelen en organiseren. Tijdens de herfstperiode maaide hij het riet in de sloten en maakte de sloten schoon (rondom). Ook stond hij weken te snoeien aan de bomensingel. Daarnaast heeft hij vele jaren het omroepen van allerlei zaken bij de jaarlijkse avondvierdaagse verzorgd. Ik noem: het omroepen van plaatselijke wielerwedstrijden en olympia tour over Wieringen en omroeper bij de dorpsfeesten, o.a. het 50 jarig bestaan van de afsluitdijk. Ook is de heer Heijerman 31 jaar voorzitter van de Wieringer Ren en Tour Club (WRTC) geweest.

De heer Heijerman weigerde om naar het gemeentehuis in Anna Paulowna te komen, maar toen Burgemeester Nawijn bij hem thuis kwam, accepteerde hij de onderscheiding wel.

Mevr. E.S. (Edna Suzette) Snouck Hurgronje-Voorthuizen van Meekeren

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Woonplaats: Wieringerwaard

Van 1977 tot 1985 was mevrouw Snouck Hurgronje lid van de medezeggenschapsraad van De Tweewegen en sinds 2008 is zij als vrijwilliger logopediste voor niet-Nederlandstalige leerlingen. Mevrouw Snouck Hurgronje is sinds 2008 collecteorganisator voor het Prinses Beatrix Spierfonds, sinds 1999 secretaris van de Stichting Vrienden rondom het Witte Kerkje, sinds 2004 bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelang (2 jaar als algemeen bestuurslid, 8 jaar als secretaris en penningmeester) en sinds 2012 secretaris van de Werkgroep Dorpshuis Wieringerwaard. Tussen 2007 en 2010 verleende mevrouw Snouck Hurgronje assistentie bij het schrijven van het boek Wieringerwaard 1610-2010. Mevrouw Snouck Hurgronje is ruim 35 jaar actief als vrijwilliger voor diverse organisaties.

Dhr. J. de Vries

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Woonplaats: Wieringerwaard

De heer De Vries is vanaf 1984 actief voor het 4 mei comité van Wieringerwaard. Sinds 1995 is hij voorzitter. Ook heeft de heer De Vries een aantal jaren het onderhoud gedaan van de oorlogsgraven. De heer De Vries heeft verschillende taken bij hervormde evangelisatie Pniël in Wieringerwaard: hij is vanaf 1995 koster van het witte kerkje. Ook is hij voorzitter, secretaris en penningmeester geweest. De heer De Vries was van 1995 tot 2013 penningmeester van amateur tuindervereniging 'De Watertoren' in Wieringerwaard. Van 2003 tot 2010 was de heer De Vries voorzitter van de kantinecommissie van paard- en ponyvereniging De Wieringermeerruiters. Ook hielp hij jaarlijks mee met Jumping Amsterdam in de RAI. Hij had een leidinggevende functie tijdens de kaartcontrole. Sinds 2004 is de heer De Vries bestuurslid van de Stichting vrienden rondom het witte kerkje. Al 20 jaar lang zet de heer De Vries zich belangeloos in voor diverse organisaties.