Het college heeft besloten om de looptijd voor een postzegelbestemmingsplan te halveren.
Deze looptijd was ongeveer één jaar en wordt nu met 22 weken ingekort. Dat is niet alleen sneller maar ook klantvriendelijker, want op deze manier kan er eerder worden gestart met de (bouw)werkzaamheden. Het inkorten van de looptijd bereiken we door de fase van het voorontwerp over te slaan. Er wordt direct een ontwerpbestemmingsplan opgesteld en ter inzage gelegd. Iedereen blijft alsnog in de gelegenheid om een reactie/zienswijze in te dienen. Daarna kan de raad het bestemmingsplan vaststellen.
Wat is een postzegelbestemmingsplan?
In sommige situaties past een bouwplan niet binnen het geldende bestemmingsplan. Er is dan een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Als het gaat om een specifieke locatie (dus niet een bestemmingsplan voor een heel dorp of een hele wijk) noemen we dat een postzegelbestemmingsplan.
Lange procedure wordt ingekort
Van aanvragers krijgen wij vaak de opmerking dat het lang duurt voordat eindelijk begonnen kan worden met de (bouw)werkzaamheden. Daarom heeft de gemeente het proces om te komen tot een postzegelbestemmingsplan nog eens goed onder de loep genomen. Normaal gesproken wordt eerst een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld en ter inzage gelegd voor inspraak. Daarna wordt een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Ook dit plan wordt ter inzage gelegd. Vervolgens wordt het postzegelbestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld. In de nieuwe situatie wordt geen voorontwerpbestemmingsplan meer opgesteld en ter inzage gelegd, maar meteen een ontwerpbestemmingsplan.