Dinsdag 26 april kregen 5 inwoners van de gemeente Hollands Kroon bij de Algemene Gelegenheid (ofwel de Lintjesregen) een Koninklijke Onderscheiding.
De inwoners ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester J.R.A. Nawijn in het gemeentehuis, De Verwachting 1 in Anna Paulowna. De volgende personen werden onderscheiden (genoemd in willekeurige volgorde):
De heer J.F. (Joop) Dijkstra (geboortedatum: 16 augustus 1938)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Woonplaats: Middenmeer
De heer Dijkstra is sinds 2003 een multi-inzetbare vrijwilliger bij Woonzorggroep Samen (locatie Magnushof in Schagen). Hij onderhoudt en repareert rolstoelen, vult de maaltijdlijsten in, helpt bij de maaltijden op de afdeling, begeleidt bewoners naar het ziekenhuis, assisteert bij activiteiten binnen en buiten de Magnushof, ondersteunt bij vaarvakanties en loopt mee met de avondvierdaagse. Hij is wekelijks 4 á 5 dagen aanwezig. De hulp van de heer Dijkstra is voor de bewoners en medewerkers van de Magnushof van groot belang.
Mevrouw G.J. (Gé) Montsma – van Bielert (geboortedatum: 16 juni 1945)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Woonplaats: Middenmeer
Mevrouw Montsma is sinds 1973 actief bij de PKN kerk in Middenmeer. Vanaf 1973 zit zij in de jeugdraad en van 1974 tot 1979 was zij jeugdleidster voor 12-16-jarigen. Van 1991 tot 2000 was zij lid van Het Leerhuis, waarvan de laatste twee jaar als voorzitter. Van 1998 tot 2003 was zij ouderling en van 2006 tot 2010 heeft zij bezoekwerk gedaan. Sinds 2010 is zij pastoraal medewerker en in deze periode ook bestuurslid in de Raad van kerken. Mevrouw Montsma is sinds 1990 verantwoordelijk voor de bevoorrading van het winkeltje van seniorenvereniging De Kroon. Daarnaast verricht zij tal van hand- en spandiensten bij evenementen. Van 1994 tot 2000 was mevrouw Montsma voorzitter van de Organisatie Graag Gedaan Wieringermeer, een vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan 55-plussers. Voor het RK zangkoor Mistral verricht mevrouw Montsma sinds 2000 hand- en spandiensten. Zij organiseert onder andere de kerkdiensten, regelt de contacten met de voorganger en de koffiediensten. Zij gaat voor in RK diensten als lectrice of leidinggevende. Mevrouw Montsma is jarenlang mantelzorgster van verschillende mensen. In 1990 werden haar ouders zorgbehoeftig. Vooral voor haar vader heeft zij veel mantelzorg verricht met name in zijn laatste levensjaar. In 2006 is hij overleden. In dezelfde tijd zorgde zij voor een alleenstaande dame op leeftijd zonder kinderen. Alle dokters- en specialistenbezoeken werd door haar verricht. Deze dame is in september 2012 overleden. Op dit moment verricht mevrouw Montsma nog mantelzorg in Lelypark. Mevrouw Montsma is ruim 40 jaar actief op diverse terreinen van het maatschappelijk leven.
De heer P.A. (Paul) Schaap (geboortedatum: 31 januari 1950)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Woonplaats: Anna Paulowna
De heer Schaap is zelfstandig journalist. Vanwege de enorme kennis van het maritiem erfgoed en zijn werkzaamheden als publicist op het gebied van scheepvaartnieuws is de heer Schaap in 1991 benaderd om mede de Stichting Nautische Monumenten op te richten. Na de oprichting werd hij in eerste instantie actief als PR-man, om na enige jaren toe te treden tot het bestuur. Hij heeft dit tot 2014 gedaan. Hierna bleef hij de PR-man voor wat betreft krant en de social media. Daarnaast houdt de heer Schaap de website bij. Onder meer door een door hem zelf gemaakte video met de geschiedenis van Willemsoord verzorgt de heer Schaap rondleidingen in het SNM-gebied. Ook verzorgt hij lezingen in 'Het Schipperscafé'. Zowel voor de SNM als voor individuele projecten is hij fondsenwerver. Sinds 2000 is de heer Schaap de drijvende kracht achter 'Het Schipperscafé'. Door de inzet van de heer Schaap wordt Dok 2 weer gebruikt. Ook heeft hij bijgedragen aan het weer operationeel zijn van de scheepshelling. Verder regelt de heer Schaap zaken voor de vrijwilligers, zoals BHV-cursussen en vorkheftruc-rijlessen. De grote organisatie LVBHB (Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig) vierde in 2014 haar 40-jarig bestaan bij de SNM (Willemsoord). De heer Schaap was een van de grote krachten achter de realisatie. De heer Schaap zet zich 25 jaar belangeloos in voor het in stand houden en waar mogelijk bevorderen van het maritiem-historische karakter van Willemsoord.
Mevrouw W.L.J.A. (Willie) van Haastrecht-Veenvliet (geboortedatum: 26 september 1951)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Woonplaats: Middenmeer
Mevrouw Van Haastrecht is sinds 1975 actief voor het Thalia Muziektheater. Zij is 18 jaar bestuurslid en regie-assistente geweest. Haar allergrootste verdienste is de inzet om de kaartverkoop in goede banen te leiden. Sinds 1975 is mevrouw Van Haastrecht begeleider/dirigente van diverse koren. Zij was 13 jaar begeleider/dirigent van het kinderkoor in Middenmeer. Daarnaast was zij ruim 19 jaar dirigente van het jongerenkoor ‘Arrival’. Een jaar geleden heeft zij afscheid genomen van het jongerenkoor. Ongeveer 10 jaar geleden was zij ook dirigente van het koor St. Cecilia. Mevrouw Van Haastrecht is sinds 1990 jurylid bij G.V. Turnlust. Daarnaast houdt zij zich intensief bezig met het randgebeuren. Mevrouw Van Haastrecht begeleidt en ondersteunt vanaf 1999 Arianne Metselaar. Arianne heeft het downsyndroom en woont ‘zelfstandig’ en krijgt hulp in de thuissituatie en haar werk. Mevrouw Van Haastrecht helpt haar met diverse dingen in huis, maar ook met (begrijpend) lezen, klokkijken, rekenen en (leerzame) spelletjes. Ook op sociaal gebied is mevrouw Van Haastrecht een grote steun voor Arianne. Dankzij mevrouw Van Haastrecht heeft Arianne blokfluit en dwarsfluit leren spelen en kan zij 1 ochtend per week meedraaien als conciërge op De Peppel. Mevrouw Van Haastrecht zet zich 40 jaar belangeloos in voor diverse organisaties.
De heer L.A.F. (Boy) Prevos (geboortedatum: 12 mei 1947)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Woonplaats: Anna Paulowna
De heer Prevos is sinds 1977 judoleraar bij JV De Uitkomst. Hij verzorgt lessen en trainingen op kyu en dangradenniveau, hij neemt kyu-examens af, draagt voor voor danexamens, fungeert als examinator bij dan-examens, fungeert als PVB beoordelaar en fungeert als praktijkbegeleider/opleider voor JBN, ALO en CIOS judo opleidingen. Van 1995 tot 2001 had de heer Prevos namens het district Noord-Holland zitting in de bondsraad JBN. Hij was vanuit deze functie medeverantwoordelijk voor het opstellen van het beleidsplan JBN. Een van de belangrijkste speerpunten waar hij zich voor heeft hard gemaakt is de sportparticipatie. Sinds 2009 is de heer Prevos bestuurslid van het districtsbestuur met de portefeuille technische zaken voor het onderdeel judo. Een coach is in de sportwereld niet uitsluitend een trainer die zich met de pure sportieve prestaties bezighoudt, maar ook een begeleider van de sporter op geestelijk en emotioneel gebied gerelateerd aan de sportactiviteiten. Meest in het oog springend voorbeeld hierbij is Edith Bosch. In haar periode bij JV De Uitkomst heeft zij deelgenomen aan de WK in Parijs, diverse EK’s en NK’s. In de aanloop naar de Olympische spelen van Londen heeft zij de heer Prevos gekozen als haar favoriete vrijwilliger