De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel hebben de handen in één geslagen om te werken aan de sociale opgave die het Rijk neerlegt bij gemeenten.
Het Rijk geeft gemeenten een grotere sociale verantwoordelijkheid. Per 1 januari 2015 heeft de gemeente de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, de begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurige zorg nodig hebben, en voor de sociale participatie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het uitvoeringsdocument beschrijft op concrete wijze hoe de vier gemeenten de uitvoering van deze decentralisaties in 2015 vorm gaan geven.
De vier gemeenten gaan werken met wijkteams
Om te komen tot een krachtige uitvoering van de nieuwe taken gaan de gemeenten werken met sociale wijkteams. In het wijkteam komen Wmo-consulenten, consulenten voor werk en inkomen, medewerkers van jeugdhulp, professionals in het huidige preventieve kader en professionals in de huidige cliënt- en vrijwilligersondersteuning te zitten. Hiermee kan ondersteuning en zorg zo dicht mogelijk bij de inwoners georganiseerd worden. De medewerkers in het wijkteam kennen en begrijpen de sociale structuur van de wijk. Ook bieden ze lichte vormen van ondersteuning, beslissen ze over een ondersteuningsarrangement (doorverwijzing/indicering) en coördineren ze 1Gezin1Plan.
De wijkteams worden georganiseerd op basis van lokaal maatwerk en werken samen waar dat nodig is. Zo zijn de wijkteams voor alle inwoners dichtbij, herkenbaar en direct aanspreekbaar.
Naast de wijkteams komt er een backoffice voor de administratieve afhandeling na het klantcontact. Zoals voor het toekennen van zorg, verstrekken van een uitkering en het afhandelen van woningaanpassing. De backoffice noemen we het Regionaal Administratie en Kenniscentrum (AKC). Het AKC wordt door de vier gemeenten gezamenlijk georganiseerd.
We gaan uit van de eigen kracht van onze inwoners
Enerzijds komt de zorg voor mensen die het nodig hebben dichterbij door middel van de wijkteams. Anderzijds wordt er ook meer van de inwoners verwacht. Voor inwoners die zorg nodig hebben worden zij alleen ondersteund daar waar dat nodig is. Allereerst wordt gekeken naar wat iemand zelf kan. Dat noemen we ‘eigen kracht’.
De gemeente compenseert straks alleen datgene wat de inwoner niet op eigen kracht of met behulp van zijn omgeving of met vrijwilligers voor elkaar krijgt. Dit betekent ook een andere rol voor inwoners die geen zorg nodig hebben. Er wordt van hen verwacht dat zij zich meer betrokken voelen bij de samenleving en zich in zetten voor hun naasten zoals familie, vrienden en buren. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk of mantelzorg. Dit vergt een grote verandering in het denken en doen van inwoners.
Het proces; van 2013 naar 1 januari 2015
De colleges hebben het uitvoeringsdocument voor inspraak vrijgegeven aan de Wmo-adviesraden. Op 16, 17, 18 en 19 december wordt het document besproken in de vier gemeenteraden. Daarna volgt het inrichtingsplan voor de organisatie, huisvesting, informatievoorziening en het personeel. Voor de uitvoering van dit plan wordt heel 2014 gebruikt zodat op 1 januari 2015 gestart kan gaan worden.