Concert 2015-11-07

…Het was een bijzondere avond...

De in herfstsfeer gedecoreerde Laurenskerk was het toneel voor het Najaarsconcert van Harmonie De Eendracht en stond in het teken van alle facetten van verbondenheid. Van vreugde en verdriet. Van het vrolijke en opgewekte “I will follow him” (bekend door de film Sisteract) tot het emotionele “Atropos” (een mythologische Schikgodin die de levenslijn doorknipt).

Verrijkt met de jongste aanwinst Bas van Langerak op trombone, die tijdens zijn debuut een dijk van een solo neerzette, opende het opleidingsorkest de avond met het nummer “Hallelujah”. Hoe toepasselijk in een kerk. Door haar mooie spel schitterde Karlijn Bruyninx zelfs meer dan haar gloednieuwe Euphonium. Na het intrigerende “Rats, Bats and Spiders”, waarbij de klarinetten heel even op een zeer ongebruikelijke wijze werden bespeeld, kwam het laatste nummer. Echt een feestje! De discojaren werden herleefd met het 3-luik “Entry-Jazzy-Disco”.

Nadat het grote orkest, met de nieuwe leden Jan (tenorsax) en Gré (bugel) had plaats genomen werd het “Lang zal ze leven” ingezet. Het publiek zong uit volle borst mee. Driemaal hiep hiep hoera: altsaxofoniste Mieke was jarig. Daarna verder met de orde van de avond en het programma. * Let it go * Atropos * Pasadena * Dance of the Chabad Chassidim * I will follow him. Stuk voor stuk werden alle muziekstukken met het juiste gevoel gespeeld: vol overgave, ingetogen, opgewekt. Dit werd goed overgebracht op het publiek, zij voelden en beleefden de muziek zoals het bedoeld was: enthousiast meebewegend of ademloos luisterend.

Het “Passadena” bevatte voor altsaxofoniste Rita een spannende solo die zij voortreffelijk uitvoerde, chapeau!!

Tijd om de kelen te smeren en de kas te spekken…..: Pauze. Enkele leden hadden heerlijke baksels gemaakt die gretig aftrek vonden. Zo ook de lootjes waarmee men prachtige en vooral lékkere prijzen kon winnen, beschikbaar gesteld door de plaatselijke en omliggende middenstand: Restaurants ’t Anker en De Roode Leeuw uit Kolhorn, de bakkerijen Jonker, Bakker & Koster en slagerij Klaver uit Schagen, Bakkerij Slijkerman en slagerij Van ’t Riet uit Middenmeer.

Na de pauze werd het publiek getrakteerd op een vrolijke en bekende mars: “The lights of Europe”. Daarna volgde Bach’s serene en vredige aria: “Schafe können sicher weiden”. Vervolgens de 10 minuten durende “Symfonie nr. 1, In de ban van de ring” van componist De Meij, welke is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien, die sinds de verschijning in 1955 door miljoenen mensen over de gehele wereld is gelezen. De symfonie bestaat uit vijf afzonderlijke delen met wisselende muzikale emoties. Deze werden vanavond werkelijkheid.

Halverwege de uitvoering kreeg de jarige Mieke het verschrikkelijke bericht dat haar moeder was overleden. Van vreugde naar intens verdriet, passend bij het thema van het concert. Een speling van de natuur?

Door verdriet overmand verlieten Mieke en haar man Jaap (basklarinet) het concert. Dirigent André Elders richtte het woord tot het publiek en de orkestleden. Gezien hun passie voor de muziek zouden Mieke en Jaap de voorkeur geven aan voortzetting van het concert. Dit in acht nemend werden de laatste twee muziekstukken gespeeld.

De aangeslagen amateurmuzikanten toonden zich professioneel en speelden de stukken “Klang der Alpen” en “Exuberante”, gepassioneerd tot aan het einde toe. Vlak voor het laatste nummer werden nog de lootjes getrokken uit de hoge hoed door Famke en Rianne, dochters van fluitiste Dorien. Enthousiast riepen zij de nummers om en brachten de prijzen bij de winnaars. De prijzen werden heel goed gewaardeerd. Dank aan alle sponsoren!

Het was en bewogen avond. Vreugde en droefheid wisselden elkaar af, maar ondanks alles was het toch ook een mooi concert.

…Het was een bijzondere avond...

Foto + verslag: Ingezonden