MS 19W1422 BorderMaker

Jan en Mart Smit “Aan Zee”.

De dynamiek van het Hollandse strand

Vrijdag 8 maart a.s. geven Jan en Mart Smit een presentatie voor de Vogelwerkgroep Niedorp in Nieuwe Niedorp.

Geen dag ‘Aan Zee’ is hetzelfde. Met brochure-blauwe luchten en de trillende warmte op het zand is het strand een populaire ‘zon’-bestemming, maar vaak genoeg maakt het ‘mooie’ weer plaats voor jagende wolken, hongerige golven en slingers van bijtend zand. Al jaren zijn Jan en Mart onder alle mogelijke omstandigheden, langs de kustlijn te vinden om de diversiteit van het strand in beeld te brengen.

Op het strand waar de Noordzee overgaat naar land, spoelt van alles aan. Schelpen, zeedieren, en een heleboel zand dat via rivieren in zee stroomt. Dit zand vindt zijn plek langs onze hele westkust, waar het als een grote zandvlakte het Noordzeestrand vormt. Wind en golven zijn de dynamische kunstenaars van zandsculpturen en –structuren. Ondanks de druk van recreatie, zandsuppleties en afval blijven natuurlijke elementen het strand vormgeven.

Jan en Mart Smit hebben met hun foto’s de veelzijdigheid van het strand in beeld gebracht. Ze hebben de kust afgereisd onder alle mogelijke omstandigheden. Zo zijn ze in flinke stormen verzeilt geraakt en hebben ze op de meest afgelegen stukken strand van Nederland gebivakkeerd. Met hun nieuwe boek ‘Aan Zee’ willen ze de kijker vooral laten zien dat het strand niet alleen een kuuroord is voor zonaanbidders, maar vooral een heel dynamisch gebied waar de natuurlijke elementen en menselijke invloeden - soms strijdend, soms verzoenend - vorm aan geven.

Dit doen ze met een selectie van hun mooiste foto’s, maar ook door middel van weetjes, korte teksten en persoonlijke belevenissen. Veel komt aan bod, vooral het plezier dat ze hebben gehad bij het maken van de foto’s willen ze met u delen maar ook de boodschap dat we heel voorzichtig moeten zijn met dit prachtige dynamische natuurgebied.

Meer over Jan en Mart kunt u vinden op www.smitinbeeld.nl

Over dit alles en nog meer vertellen Jan en Mart Smit op Vrijdag 8 maart a.s. Fenixkerk, Dorpsstraat 179 te Nieuwe Niedorp, aanvang 20.00 uur. Gratis entree, kom op tijd want vol is vol.

Foto: Smitinbeeld