De Wespspin (ook wel Tijgerspin genoemd) is met ruim 2cm naar Nederlandse begrippen een forse spin.
Hij behoort evenals de Kruisspin tot de familie van de Wielwebspinnen. Inclusief pootlengte bereikt hij bijna 4 cm. Dit formaat wordt alleen door het vrouwtje bereikt, die door haar exotische uiterlijk wel opvalt.
Kwam hij vroeger alleen voor in het Mediterrane gebied de laatste tientallen jaren heeft hij/zij zich naar het noorden uitgebreid en komt nu ook in Noord Holland voor, inclusief Texel.
Mannetjes zijn een stuk kleiner en worden niet vaak waargenomen. Zoals gezegd kan ze een web spinnen waarna ze met de kop naar beneden geduldig wacht tot er een insect in haar web vliegt. Dan is ze er als de kippen bij om de prooi te omhullen met spinrag uit haar spintepels. Daarmee voorkomt ze dat de prooi (vaak een sprinkhaan) weg kan springen.
Kenmerkend in haar web zijn zigzag banden. De functie van deze banden zijn nog niet geheel duidelijk. Dus mocht u de natuur in gaan, let dan op in lage vegetatie op deze prachtige spinnensoort.
Heb even geduld en als er dan iets in het web vliegt dan gaat alles razend snel om de prooi veilig te stellen en bent u getuige van een prachtig natuurlijk drama.
De prooi is een bruine sprinkhaan, die overal in Nederland te zien is.
Foto's: Otte W. Zijlstra, Nieuwe Niedorp