Bok 3 Custom

In de Wieringermeer kunnen een aantal vogels redelijk worden gespot als het een week gewinterd heeft.

De “holy grail “ van die soorten onder de vogelaars is de Roerdomp en het Bokje. Gistermiddag de gehele middag gezocht en kwam als eerste de Watersnip tegen in een slootje.

Roerdomp K 1 Custom

Ja ik ben er tientallen tegen gekomen, maar in één slootje naast een boerderij begon kreeg ik hartkloppingen. Ik zag een kleine snip verend als een lelijke eend, foeragerend in een slootje waarvan het water nog niet overal bevroren was. Het was op 8 februari 2012 dat ik er voor het laatst eentje zag: het Bokje: iets kleiner formaat en sneb en geen midden kruinstreep. Dat heeft de Watersnip wel mocht er verwarring ontstaan.

Roerdomp K5 1 Custom

Mijn dag was al goed, maar zou nog beter worden door een mooie Waterral, Witgatje en een ‘heilige graal’ soort de Roerdomp!

Roerdomp op glad ijs 1 Custom

Al dagen om gezocht en eindelijk gespot op een afstand waarbij ik er fotografisch ook nog mee uit de voeten kon. Weer hartkloppingen dus. Hij zat eerst verscholen in het riet maar kwam daarna mooi tevoorschijn. Wat dan opvalt zijn z’n lange tenen en groene poten. Opmerkelijk gedrag (bij het foerageren)is dat hij zijn snavel een klein stukje in het water steekt. Misschien heeft hij daar een gevoelig tast zintuig in zitten waarmee hij visbewegingen waarneemt?

Waterral 1 Custom

Hopelijk komen we daar een keer achter. Bovendien nog een Waterral gezien!

Foto's + tekst: Otte W. Zijlstra, Nieuwe Niedorp