Wieringermeer extra 2

Al diverse keren heb ik de Koolmees en de Pimpelmees horen zingen, maar ook de Grote Bonte Specht is weer aan het roffelen en zelfs de Zanglijster is weer actief.

Via hun winterse contactgeluidjes, de naam zegt het al, houden de mezen onderling contact. De mannelijke zang in het voorjaar betekent eigenlijk twee dingen: vrouwtjes mogen dichter bij komen, andere mannetjes: blijf uit de buurt. In de praktijk gaan we proberen de vogels te herkennen op hun uiterlijk en op hun zang. Daarom ben ik bezig met het inventariseren van de deelnemers voor de nieuwe vogelcursus.

We beginnen op zaterdag 9 maart 2017 met de eerste theorieavond. De vogelcursus wordt geleid door Otte Zijlstra. Meestal zijn de excursies in het weekend en we bezoeken dan vogelrijke gebieden in de buurt, maar we zullen ook de Oostvaardersplassen gaan bezoeken. Een bezoek op Texel kan natuurlijk niet ontbreken, mede doordat het eiland is opgenomen in de top tien van Europese vakantie bestemmingen.

Hoog tijd dus om er zelf eens rond te struinen. Totaal staan er acht excursies gepland. Ook gaan we een bezoek brengen aan Friesland: de oude bossen van het Rijsterbos en het Libellen reservaat bij Oudemirdum. Daar proberen we wat vlinders en libellen te spotten, maar er groeien ook bijzondere planten zoals zonnedauw.

Neem natuurlijk een verrekijker mee, maar ook je camera met telelens kan goed van pas komen. Dus mocht je interesse hebben in unieke natuurbeleving waar vogels centraal staan mail dan even naar onderstaand adres en / of vraag extra informatie over de datums.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-18192606.

Foto + tekst: Otte W. Zijlstra.