huizen 2aaa

Woonplan Hollands Kroon voor kleine huishoudens

De VVD komt met een oplossing voor het woningtekort onder jongeren en alleenstaanden. Het zijn degelijke, houten woningen, die vanuit de fabriek in 1 dag worden geplaatst. In de visie van de VVD moeten de komende vier jaar in elke kern 4 of meer van deze woningen terecht komen. Ze kosten ca. €180.000,- en zijn volledig hypotheekwaardig.

Met CDA en SHK heeft de VVD de afgelopen vier jaar meegestuurd in de woningbouw in Hollands Kroon. Dat heeft veel goede resultaten opgeleverd; meer dan 400 woningen klaar en zo’n 1500 in voorbereiding. Dat laat onverlet dat veel woningzoekenden nog niet aan bod komen. Wegens het type woning dat beschikbaar is of de sterk gestegen koopprijzen, die nog niet passen bij het inkomen van veel jonge professionals.

De hardwerkende inwoner van Hollands Kroon verdient het comfort van eigen woonruimte. Als koper of als huurder. Daarom komt de VVD nu met Woonplan Hollands Kroon, dat is gebaseerd op snel leverbare houten woningen die met een woonoppervlakte van 60 m2 voldoen aan het Bouwbesluit en per woning 100 m2 nodig hebben.

Zeer duurzaam

Het zeer duurzame concept kent vrijwel uitsluitend voordelen. De woningen worden in een fabriek gebouwd. Zoals dat ook gebeurt met auto’s. De massieve houten bestanddelen komen uit gecertificeerde bossen. De levensduur is volgens de fabrikant afhankelijk van het onderhoud 50 tot 100 jaar. De woning is voor 95% circulair. Dit betekent dat alle materialen een tweede leven kunnen krijgen. Daarnaast is het concept flexibel. De woningen kunnen worden verplaatst op het moment dat er elders meer vraag naar is. Dit gegeven is van belang voor woningcorporaties. Door een slim systeem voor warmteterugwinning en zonnepanelen zijn de woningen energieneutraal. De activiteit op de bouwplaats is minimaal. De enige uitstoot wordt veroorzaakt door de vrachtwagen, die de woning komt brengen. En de telekraan die het pand op de fundering zet. Een blok van 4 woningen (minimale omvang per locatie) staat in 1 dag. De woningen zijn voorzien van complete keuken en badkamer.

In elke kern

De VVD zet bij de coalitie-onderhandelingen in op de realisatie van minimaal 4 van deze woningen in elke kern gedurende de komende vier jaar. De gemeente dient hiervoor plekken planologisch beschikbaar te maken die als tender voor dit bouwsysteem in de markt worden gezet. Als de belangstelling groter is, moet daaraan kunnen worden voldaan. Er zijn diverse manieren om tot realisatie over te gaan. Het kan via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, via Woningbouwcorporaties of een projectontwikkelaar. De VVD is blij met de reactie van Woningstichting Anna Paulowna. Directeur Ben Broxterman geeft aan enthousiast te zijn over het concept en het toepasbaar te vinden voor de Triplo-locatie in Anna Paulowna.

Als de markt het concept niet oppakt is het voor de VVD bespreekbaar tijdelijk een gemeentelijk woningbouwbedrijf op te richten. Daarbij maakt de partij het belang van een vrije marktwerking ondergeschikt aan de enorme woonvraag die er is in de samenleving. Het gemeentelijk woonbedrijf kan worden opgeheven zodra aan de behoefte is voldaan.

Op de website en socials van VVD Hollands Kroon staat een filmpje waarop is te zien hoe het bouwproces verloopt en hoe de woningen worden geplaatst.

vvdzittend 222 BorderMaker