cdahk

In de raadvergadering van 1 februari is het raadsvoorstel Kustvisie IJsselmeerkust ‘ Aan het meer 2030’ door een meerderheid van de raad afgewezen. De Kustvisie is een project dat door de gemeente Hollands Kroon, samen met gemeenten Medemblik en Enkhuizen en de Provincie Noord Holland is ontwikkeld. De kustvisie bevat een aantal ingrepen in het IJsselmeer tussen Den Oever en het gemaal Lely (Medemblik). Zo zou een uitgebreid ondiep waterproject en een aantal atollen voor zonnepanelen moeten worden aangelegd.

Een en ander met mogelijk negatieve gevolgen voor aangrenzende agrarische percelen in de Wieringermeer en het verlies van open vaarwater vanuit Den Oever. De Kustvisie zou zijn gebaseerd op de voorkeursvariant van Rijkswaterstaat in het project Wieringerhoek. Rijkswaterstaat heeft echter nog helemaal geen voorkeur voor één van de vier varianten in het project Wieringerhoek. Voor de CDA fractie was van belang dat ook de drie overige varianten bekeken zouden worden.

In de raadsvergadering van 17 februari is het uitvoeringsprogramma Waddenzee door de raad aangenomen. Het uitvoeringsprogramma bevat een aantal maatregelen die in de periode 2022 -2026 zullen worden uitgevoerd om de doelen genoemd in de Waddenagenda te realiseren. Een aantal van die maatregelen hebben ook effecten voor Hollands Kroon. Het CDA maakt zich zorgen over de voorgenomen reductie van de garnalenvissers en het effect daarvan op de haven van Den Oever en de bedrijven aldaar.

Maar ook zullen er gevolgen zijn voor de agrarische sector. De fractie van het CDA heeft het college gevraagd om belangenorganisaties van vissers en agrariërs te betrekken bij de uitvoering van het programma en de raad periodiek op de hoogte te houden van de voortgang en de effecten.

In dezelfde raadsvergadering is door de raad unaniem de Nota Instandhouding Kerktorens in de gemeente Hollands Kroon aangenomen. Op initiatief van de fractie van het CDA HK is daarbij een amendement ingediend om de toren van de Michaëlskerk in Oosterland weer terug te brengen in gemeentelijk bezit. Deze toren, evenals een vijftal andere historische kerktorens in de gemeente, was sinds 1798 eigendom van de gemeente.

Bij verkoop in 2019 aan de stichting die de kerk in Oosterland beheert, bleek dat in 1997 bij de ruilverkaveling ongewild, zowel door de voormalige gemeente Wieringen als de Protestantse gemeente, de eigendomssituatie was gewijzigd. De beheerstichting kan niet worden belast met het onderhoud, zij hebben hun handen al vol aan de kerk. Vandaar unanieme steun uit de raad om de toren weer terug te brengen in gemeentelijk eigendom.