Met de biodiversiteit in Hollands Kroon is het slecht gesteld. Met het instellen van het Deltaplan Biodiversiteit is een aanzet gegeven voor een actief beleid om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Om dit verantwoord uit te voeren en tot een succes te maken is het noodzakelijk dat er deskundigheid in de organisatie van Hollands Kroon komt.
In de donderdag door de raad te behandelen Strategie duurzaamheid 2023-2026 worden wel actiepunten benoemd om de biodiversiteit in de gemeente te verbeteren maar concrete maatregelen hoe dat te bereiken ontbreken. Bermen vormen de schakel tussen deze gebieden en moeten daarom een aandachtspunt zijn in het herstellen en versterken van landschapselementen.
LADA zal een amendement indienen waarin specifiek aandacht gevraagd wordt voor het herstellen van de biodiversiteit in de bermen. Het onderhoud van de bermen zou overgedragen kunnen worden aan de groenploegen van Landschap Noord-Holland, die daar ervaring mee hebben.
In de Strategie duurzaamheid 2026 wordt een opening geboden om te onderzoeken of het plaatsen van zonneweiden op agrarische grond tot de mogelijkheden behoort. Dit doet geen recht aan amendement A 2020 02, dat op 27 februari 2020 is ingediend door VVD, SHK, LADA, Anders! en OHK om realisatie van zonneweides op agrarische grond niet mogelijk te maken. LADA blijft van mening dat dit een niet gewenste ontwikkeling is, mede door de grote impact die het zal hebben op het open landschap in Hollands Kroon. Dit amendement is destijds aangenomen. LADA zal het volgende amendement indienen: De energietransitie krijgt vorm met aandacht voor het landschap en met begrip voor de overlast die veel inwoners nu al ervaren. Om die reden kiest de gemeente Hollands Kroon ervoor om volledig in te zetten op zon op dak, en wordt agrarische grond buiten beschouwing gehouden waar het gaat om zonneparken.
Bloeiende bermen als knooppunt voor natuur
Gezonde wegbermen kunnen een unieke rol spelen voor de ecologie. Veel land wordt intensief gebruikt voor landbouw en bewoning. Dijken en bermen kunnen als 'kruidenrijk grasland' een overgebleven leefgebied vormen voor specifieke planten en dieren en zo een ecologische verbinding vormen, pal naast het wegennetwerk. Dat is ook in EU-verband de afspraak: voor 2030 moet minstens 10 procent van het landelijk gebied ecologisch waardevolle 'blauw-groene dooradering' worden.
Op nu.nl verscheen een interessant artikel waarin lezen we: Gemeenten die in Nederland een bijdrage willen leveren aan biodiversiteitsherstel, zouden een sport moeten maken van ecologisch bermbeheer. Dat zeggen de nationale kampioenen in die sport tegen NU.nl.
Fractievoorzitter Henk van Gameren: “Ik doe liever mee aan een kampioenschap ecologisch bermbeheer dan aan een kampioenschap tegelwippen, waarvoor ook nog eens een vrachtwagen gaat rondrijden om de tegels op te halen.”