Geachte leden van het college,
In een groot artikel in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 16 maart met de titel 'Stille milieuramp’ is een reconstructie gemaakt van de PFOS-ramp op Schiphol in 2008. PFOS was een essentieel onderdeel van schuimblusmiddelen en een van de schadelijkste PFAS-soorten die de gezondheid ernstig kunnen schaden. Deze stoffen breken nauwelijks af en verblijven daardoor permanent in het milieu. Het incident dat zich op Schiphol afspeelde heeft veel van deze stof in het omliggende gebied verspreidt.
In het artikel lezen we dat voor de omlegging van de provincialeweg N201 alle grond afgegraven moest worden. Een grote hoeveelheid van deze ernstig vervuilde grond (tot 250 microgram PFOS per kilogram) is afgevoerd naar de stortplaats van Afvalzorg in de Wieringermeer. Op de website van Afvalzorg, locatie Wieringermeer, is hier nauwelijks informatie over te vinden. Als resultaat van een zoekopdracht wordt slechts één bericht gevonden, gedateerd 22 november 2022: uit analyseresultaten blijkt dat deze stoffen (waaronder PFOS en PFOA) in zeer lage concentraties zijn aangetoond in het effluent (het gezuiverde water dat de zuiveringsinstallatie verlaat) van de waterzuivering. Wettelijk gelden er nog geen lozingsnormen.
Grond heet ernstig verontreinigd bij 59 microgram (59 miljoenste gram) PFOS. De in de Wieringermeer gestorte grond overschrijdt ruim 4 keer deze norm. Voor oppervlaktewater is de maximaal toegestane hoeveelheid 0,65 nanogram (0,0065 miljoenste gram).
1. Op welke wijze bewaakt u de risico’s van verontreiniging door PFOS in het effluent?
a. Wat is de concentratie die in 2022 is gemeten in het effluent?
b. Zijn er na de stort in 2008 tot 2022 ook metingen verricht en wat is daarvan het resultaat?
c. Worden er na 2022 metingen verricht en wat is daarvan het resultaat?
d. Zo nee, waarom niet?
2. Op welke wijze bewaakt u de risico’s van verontreiniging door PFOS in het oppervlaktewater?
a. Worden er metingen verricht naar PFOS in het oppervlaktewater in de buurt van de locatie van Afvalzorg om zicht te krijgen of er sprake is van uitspoeling en dus verspreiding in het milieu?
b. Zo ja, wat zijn de gevonden waarden?
c. Als deze metingen niet worden verricht, wat is daarvoor de reden?