Tijdens de jaarlijkse controle is geconstateerd dat er ongeveer 1.000 gemeentelijke iepen besmet zijn met de iepziekte.
De ziekte heeft daarbij vooral toegeslagen op Wieringen. Zieke en dode exemplaren worden in de maanden september en oktober verwijderd. Uit kostenoverwegingen vindt sinds 2012 geen herplant plaats. Mede naar aanleiding van de situatie op Wieringen onderzoekt het college de mogelijkheden om een deel van de verwijderde iepen toch te vervangen door meer resistente exemplaren.
De iep en iepziekte
Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Het grote nadeel vormt echter de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand. De ziekte wordt verspreid door de iepenspintkevers. Deze beestjes dragen de schimmel aan poten, monddelen en haren bij zich. De kevers vliegen naar gezonde iepen, knagen aan de boom en brengen zo de schimmels over. Binnen 14 dagen kan een iep dood zijn. Volwassen kevers zoeken juist zieke of dode iepen op, leggen hun eitjes direct onder de bast en planten zich zo voort. Ook leggen ze hun eitjes in stukken iepenhout waar de bast nog om zit. Vaak zijn dit stukken hout die klaar liggen voor uw houtkachel. Haardhout is een van de belangrijkste verspreidingsbronnen van iepziekte.
Gemeenten en provincie verantwoordelijk
Tot begin jaren negentig was het beleid in Nederland om alle zieke iepen onder toezicht van de Plantenziektekundige Dienst op kosten van de staat op te ruimen. Uit financieel oogpunt is dit beleid losgelaten. Vanaf begin jaren negentig zijn de provincie en de gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor het bestrijden van de iepziekte.
Zieke iep in eigen tuin?
Heeft u een zieke iep in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan gerust contact op met de afdeling Openbare Ruimte via tel. 088 - 321 5000.