Om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk wil het college medewerking verlenen aan de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente voor 600 tot 800 bewoners.
Daarnaast wil het college zich de komende twee jaar extra inzetten om 400 vluchtelingen met een verblijfsvergunning van een woning te voorzien. Ook moeten er gelijktijdig minimaal 50 extra woningen beschikbaar worden gesteld voor regulier woningzoekenden om de wachtlijsten te verkorten. Op 28 januari 2016 worden de voorstellen van het college in de gemeenteraad besproken.
Asielzoekerscentrum
Onderzoek moet uitwijzen wat de meest geschikte plek is om een azc te vestigen in Hollands Kroon. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) helpt de gemeente hierbij. Nagedacht wordt op welke wijze inwoners kunnen worden betrokken. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om te besluiten waar een azc wordt gebouwd.Met de komst van een azc wil het college een structurele bijdrage leveren aan een humane opvang van vluchtelingen. De keuze voor één locatie met een relatief beperkt aantal bewoners, heeft vooral te maken met het karakter van Hollands Kroon als plattelandsgemeente met relatief kleine kernen. Het college is van mening dat een relatief klein asielzoekerscentrum beter past bij de gemeente dan een centrum voor 1000 of meer bewoners.
Extra woningen voor vergunninghouders én regulier woningzoekenden
Het college wil de komende twee jaar minimaal 400 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) gaan huisvesten in de gemeente. Dat is meer dan twee keer zoveel als waarvoor de gemeente in 2015 verplicht was. Deze extra inzet moet samengaan met het beschikbaar stellen van minimaal 50 extra woningen voor regulier woningzoekenden in de komende twee jaar. Door dit te doen worden de wachtlijsten voor deze woningzoekenden verkort. Het college gaat met de woningcorporaties bespreken hoe deze ambitie gerealiseerd kan worden.
Waarom deze keuze?
Het college is van mening dat de vestiging van een asielzoekerscentrum en het extra huisvesten van vergunninghouders een blijvend positief effect kunnen hebben op de leefbaarheid van de kernen. De nieuwe bewoners maken net als ieder ander gebruik van de voorzieningen zoals zorg, scholen, openbaar vervoer en sportverenigingen. Met deze keuze wil het college bovendien duidelijkheid creëren en ervoor zorgen dat de beperkte personele capaciteit van de gemeente ook op een zorgvuldige wijze wordt ingezet.