Fadozangeres Daisy Correia brengt een ode aan Amália Rodrigues op 15 november in het Scagon Theater in Schagen.
De in Alkmaar wonende fadozangeres Daisy Correia, brengt met Uma casa Portuguesa een hommage aan de grote fadozangeres Amália Rodrigues die aan de wieg stond van de hedendaagse fado. Amália vernieuwde de fado van binnenuit, door oude tradities te doorbreken en nieuwe invloeden toe te laten. Daarmee tilde ze de oorspronkelijke Portugese volksmuziek naar een hoger, universeel niveau. Daisy Correia zingt op 15 november om 15.00 uur a.s. in Schagen niet alleen de beroemdste fado’s van Amália maar vertelt ook over het leven, het werk, de angsten en de triomfen van een zangeres die zei alleen op het podium te kunnen leven en zich een weg moest banen door een leven vol drama. Nog steeds zijn de fado’s van Amália bekend en nog altijd heeft ze miljoenen fans over de hele wereld.
Daisy Correia en de fado
Daisy Correia begon als kind uit twee culturen in Portugal en in Nederland haar zoektocht naar haar eigen plek in de fado. Na diverse succesvolle theaterprogramma’s brengt zij vanaf oktober het programma Uma casa Portuguesa, een hommage aan Amália Rodrigues.
Amália was een bijzondere vrouw die als jong meisje in de kroegen van de arme wijken in Lissabon begon te zingen en uitgroeide tot de grootste fadista aller tijden. Zij geldt nog steeds als de belangrijkste inspiratiebron voor alle fadistas, zo ook voor Daisy.
Fado’s vertellen Amália’s leven:
Amália Rodrigues (1920-1999) was de koningin van de fado. Dankzij haar klonk het Portugese levenslied door tot in alle windstreken van de wereld. Steenrijke bankiers en koningen aanbaden haar, maar ze bleef in eerste plaats een dochter van het volk waaruit ze afkomstig was. Amália was de eerste die het levenslied van de fado verbond met de poëzie van de grootste Portugese dichters, zoals Luis de Camões, en zorgde zo voor vernieuwing en verdieping. Waar kwam de pijn vandaan die in haar fado’s nog altijd voortklinkt? In Uma casa Portuguesa gaat Daisy Correia aan de hand van een selectie uit de fado’s van Amália op zoek naar het antwoord op die vraag.
Amália en Daisy: verleden en heden
Daisy verdiepte zich in het leven van Amália, bezocht haar huis in Lissabon en sprak met mensen die Amália hebben gekend. Ze analyseerde de muziekteksten van Amália, op zoek naar de achterliggende verhalen. Zo geeft Daisy als primeur in Nederland een inkijkje in het mysterieuze privéleven van Amália. Daisy ontdekte dat ze veel gemeenschappelijk heeft met deze wereldster. Amália veranderde de fado door de aloude tradities te doorbreken en nieuwe invloeden toe te laten. Daisy geeft eveneens een persoonlijke invulling aan de fado en zorgt hiermee voor een hedendaagse verrijking van deze goudader van de Portugese muziek. In de traditie van de fadokoningin steekt Daisy de fado’s van Amália in een nieuw jasje. Langs deze weg wil Daisy haar fascinatie voor de legendarische zangeres delen met haar Nederlandse fans.
Ode aan Amália uit Nederland van Herman Pieter de Boer en Lenny Kuhr
Amália zong in diverse talen. Grote namen als Charles Aznavour schreven nummers voor haar. Velen brachten haar in hun eigen taal een ode. Daisy zingt ook de ode aan Amália die Lenny Kuhr en Herman Pieter de Boer schreven ”Fadista”, met het zo herkenbare gevoel: “Ik verstond het niet maar begreep ieder woord”. Anno 2015, zestien jaar na haar overlijden, schrijft Daisy de muziek voor haar eigen ode aan Amália. Met de zin “Amália leeft in wie ik ben, in deze vernieuwde fado”, verwoordt Daisy dat de muziek die hen verbindt, de fado, nog steeds voortleeft in de harten van de mensen.
Voor meer informatie over Daisy Correia kijk op: www.daisycorreia.com/ www.youtube.com/daisycorreia
Foto: Jan Klupper